26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Έξαλλη η Μέρκελ με τις παρεμβάσεις του Ερντογάν…

από fimotro

Προκαλεί την Ευρώπη ο Σουλτάνος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα ξένων χωρών, προκαλώντας με τις υπερβολές και τις παρεμβάσεις τους. Στα άκρα τεντώνει το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου, και όχι μόνο, κάλεσε για μία ακόμη φορά την Κυριακή τους Τούρκους της Γερμανίας να δώσουν ένα «χαστούκι» στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία (την ένωση CDU/CSU και SPD) και στους Πράσινους στις βουλευτικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ζήτησε από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας». «Η Τουρκία δεν πρέπει να καταχράται την Ιντερπόλ» διεμήνυσε την Κυριακή στην Άγκυρα η Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση – έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης – του συγγραφέα Ντογάν Ακανλί. Ο συγγραφέας, γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, είχε συλληφθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ.

Έξαλλη με τον Ερντογάν η Μέρκελ

«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, σχετικά με την υπόθεση του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής που συνελήφθη το Σάββατο στην Ισπανία έπειτα από αίτημα της Άγκυρας κι ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου. Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.

Έξαλλοι και στην Αυστρία με τον Τούρκο πρόεδρο

Τη δυσφορία της Βιέννης προκαλούν οι διαρκείς παρεμβάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει. Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε και πάλι τους Τούρκους της Γερμανίας να “δώσουν ένα μάθημα” στα “αντιτουρκικά” γερμανικά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές, και επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει να μην αναμιγνύεται στη γερμανική πολιτική σκηνή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε και αυτός τον Ερντογάν. “Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την ανάμειξη του Ερντογάν στις εσωτερικές μας υποθέσεις” αναφέρει, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Κυριακή στην γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag. Ο Κουρτς, που διεκδικεί την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας τον Οκτώβριο, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι προσπαθεί να υποκινήσει την τουρκική διασπορά. “Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία”, υποστήριξε. “Πολώνει και μεταφέρει τις τουρκικές διενέξεις στην ΕΕ. Καταδικάζω τη συνεχή ανάμειξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γερμανία”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα