Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά για ολόκληρο τον κόσμο

από fimotro

Σε θέματα ταυτότητας, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, απάντησε ο Ζάεφ στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η βουλευτής Ανέ Λασκόσκα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία (VMRO-DPMNE), στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων κατά τη σύνοδο της Συνέλευσης, ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ γιατί, όταν η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα επειδή η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα είχε το όνομα  της «Μακεδονίας», διόρθωσε λέγοντας ότι έκανε ένα λάθος και ζήτησε συγγνώμη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το echedoros-a.gr, αναφερόμενος τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Ζάεφ είπε ότι ήταν σωστό να παραδεχτούμε ότι είχε γίνει λάθος με την «εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας» και είπε στην βουλευτή να μην ανησυχεί για την ταυτότητα, επειδή η FYROM είναι κάτι παρελθόν.

«Δεν επιτρέπεται το επίθετο μακεδονική από τη Συμφωνία Πρεσπών και η ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται σε κρατικούς θεσμούς, και η FFM δεν είναι τέτοιος (θεσμός), και γιατί είπατε ότι η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη, όταν υπάρχουν πληροφορίες  ότι διαπραγματευτήκατε και για αυτήν; Πόσο θα τραβήξει η ταπείνωση του μακεδονικού λαού; Κάνετε άλλες δηλώσεις στο εσωτερικό, και άλλες στο εξωτερικό», είπε η Λασκόσκα σε επερώτηση που απηύθυνε στον κ. Ζάεφ.

«Άλλες δηλώσεις γίνονται στο εσωτερικό και άλλες έξω, από τον αρχηγό σας τον Μίτσκοσκι. Είπα αυτό που είπα δημόσια. Διαπραγματεύτηκα τη Συμφωνία Πρεσπών, έχει μετατραπεί σε νόμο και ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι διατάξεις. Εσείς η ίδια είπατε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται ως επίθετο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε ποδόσφαιρο, ναι, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι σωστό να παραδεχθώ ότι είναι λάθος», απάντησε ο κ. Ζάεφ.

Και πρόσθεσε: «Ναι, η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Σήμερα, για τους Έλληνες πολιτικούς, δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, καθώς Μακεδόνας ή Μακεδόνες.  Ήμασταν FYROM  για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο εσωτερικό λέγαμε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά για ολόκληρο τον κόσμο. Σε θέματα ταυτότητας, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», απάντησε ο Ζάεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα