Υποψήφιες για lockdown Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

από fimotro

Ανησυχητικά δείγματα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας εκτός της Αττικής

Η κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις εισαγωγές στα πανεπιστήμια, ανησυχούν την την κυβέρνηση από σήμερα. Το Λεκανοπέδιο «έσπασε» χθες κάθε ρεκόρ, ακόμη και από την περίοδο που τα ημερήσια περιστατικά ξεπερνούσαν τις 3.000, καταγράφοντας 795 κρούσματα σε μία ημέρα, τα 216 από τα οποία μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, «υποψήφια» για το… βαθύ κόκκινο είναι και η Θεσσαλονίκη, για την οποία αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί την Παρασκευή εάν θα λάβουν νέα μέτρα ή όχι, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται και ο «σκληρός» δείκτης των διασωληνωμένων, που κατέβηκε τόσο βασανιστικά, οδεύει ολοταχώς να ξεπεράσει τους 300.

Λιανεμπόριο, σχολεία

Από σήμερα και για τουλάχιστον δυόμισι εβδομάδες, έως τις 28 Φεβρουαρίου, ξεκινά νέα «επιχείρηση» διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης. Πρόκειται για ένα αυστηρότερο lockdown μέσα στο lockdown που είναι σε ισχύ από τον Νοέμβριο και δεν άρθηκε μέχρι στιγμής στην ολότητά του. Στην ουσία, κλείνουν όσες δραστηριότητες είχαν ανοίξει στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων, και ιδιαίτερα το λιανεμπόριο και τα σχολεία εκτός των Λυκείων. Ετσι, από σήμερα οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, όλα τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, χωρίς να επιτρέπεται ούτε το click away, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί για τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο.

Μετακινήσεις

Παράλληλα, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός περιφέρειας, παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση με χρήση του κωδικού 6 του συστήματος των SMS, ενώ πρόκειται για ένα μέτρο που απασχόλησε πολύ την κυβέρνηση και σκεφτόταν έντονα να βάλει «κόφτη», τελικά αποφασίστηκε να μείνει ως έχει, «πρώτον, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και, δεύτερον, διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την εξειδίκευση των νέων μέτρων χθες.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων μετά τις 28/2 δεν αποκλείεται και θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται καθημερινά. Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι το lockdown θα αποδώσει καθώς επιβλήθηκε τη σωστή χρονική στιγμή, πριν η επιδημία στην Αττική μπει σε εκθετική «τροχιά». Αυτή είναι και η διαφορά σε σχέση με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο, όταν είχε ήδη φανεί εκθετική αύξηση.

Στα νοσοκομεία

Καταλύτης για την επιβολή των αποφάσεων είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής. Καθημερινά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας δέχονται τους μισούς και λίγο περισσότερους από τους ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευτούν. Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό πανελλαδικά ανήλθαν σε 238, από τις οποίες οι 135 στην Αττική. Η συνεχής ροή νοσούντων προς τα νοσοκομεία έχει οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ Covid πάνω από το 72% στην Αττική και στην αύξηση των διασωληνώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών για όλη την Ελλάδα ανέβηκε χθες στους 284. Πριν από μία εβδομάδα, ο ίδιος αριθμός ανερχόταν σε 246, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά 15%.

Οι μονάδες υγείας του Λεκανοπεδίου βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο επιδημικό κύμα. Εκτός από την αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κλινικών και άσηπτων χώρων μπορούν να μετατραπούν σε Εντατικές, σημαντική εφεδρεία είναι και ο ιδιωτικός τομέας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραχωρήσουν επιπλέον 300 κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων της Αττικής για να συνδράμουν το ΕΣΥ εάν η πίεση γίνει αφόρητη.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.496 νέα κρούσματα της Covid-19, από τα οποία τα 795 (ποσοστό 53%) στην Αττική. Τα περιστατικά αντιστοιχούν για ακόμη μια φορά σε μεγάλο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και πιο συγκεκριμένα σε 51.407, από τους οποίους 22.800 μοριακά τεστ και 28.607 rapid.

Η Αχαΐα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, αναλύθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των επιδημιολόγων της αρμόδιας για την Covid-19 Επιτροπής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ολόκληρη η Αχαΐα, όχι μόνο η πόλη των Πατρών, είναι πολύ πιθανό να μπει στο… βαθύ «κόκκινο» του χάρτη. Σημειώνεται ότι στην Αχαΐα χθες εντοπίστηκαν 112 κρούσματα. Παρόμοια ενδέχεται να είναι η πορεία και της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, όπως επίσης πιθανόν και του Ρεθύμνου. Πιο αναλυτικά και όσον αφορά στη συμπρωτεύουσα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη «αντέχει», γι’ αυτό και τα στοιχεία αναμένεται να επαναξιολογηθούν με τις αποφάσεις να λαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να επισκεφτεί υγειονομικές δομές της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι οι «πληγές» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από το δεύτερο επιδημικό κύμα ήταν βαθιές, γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας προωθεί την πλήρη ετοιμότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Οι εμβολιασμοί

Στο μεταξύ, στο «μέτωπο» της επίθεσης στον ιό, δηλαδή στους εμβολιασμούς, ακόμη δύο ηλικιακές ομάδες εντάσσονται αυτή την εβδομάδα, χθες και αύριο, 12/2, στο σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία». Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60-64. Οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα πραγματοποιούνται με το εμβόλιο της

AstraZeneca και θα ξεκινήσουν από τις 15/2.

Αυτό το σύστημα εμβολιασμού θα «τρέξει» παράλληλα με το βασικό σύστημα εμβολιασμού, στο οποίο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών.

Αύριο, Παρασκευή, ανοίγει η διαδικασία των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα αυτού του συστήματος, ηλικίας 75-79 ετών.

Υπογραμμίζεται ότι έως χθες είχαν διενεργηθεί 446.780 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 4,46%.

Την ίδια στιγμή, την προσοχή των πολιτών που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται αυτό το διάστημα και εγγράφηκαν πρόσφατα στην άυλη συνταγογράφηση εφιστά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την προκράτηση των ραντεβού.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι πολίτες που έκαναν την εγγραφή τους στην άυλη συνταγογράφηση λίγο πριν από το άνοιγμα των ραντεβού για την ηλικιακή τους ομάδα δεν θα λάβουν SMS από το 13034, καθώς δεν θα έχει ανανεωθεί ακόμα το σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να κλείνουν τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό σε ένα από τα υπόλοιπα κανάλια, είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των φαρμακείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα