Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Στους δρόμους οι υγειονομικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

από fimotro

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη έως τις 15.00.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υγειονομικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενάντια στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού που θα οδηγήσει τους ανεμβολίαστους σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη έως τις 15.00.

Στην Αθήνα εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Υγείας και είναι κλειστή αυτή την ώρα η οδός Αριστοτέλους. Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων είναι και εμβολιασμένοι υγειονομικοί. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εξήγησε ότι οι εμβολιασμένοι «θα πληρώσουν τη νύφη» καθώς οι άδειές τους έχουν ανασταλεί και θα δουλεύουν τριπλοβάρδιες για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργεί η αναστολή των ανεμβολίαστων.

Στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κρατώντας πανό για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στις υπόλοιπες περιοχές στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στις πύλες των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο καλεί σε κινητοποίηση στις 12.30 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ.

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου

Στη Σάμο, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.

Στη Σύρο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού καλεί σε συγκέντρωση, στις 11 π.μ., μπροστά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου.

Στη Χίο, το Σωματείο Εργαζομένων του Σκυλίτσειου νοσοκομείου καλεί διοργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.

Στη Λάρισα, 11.00 π.μ. στο προαύλιο του γενικού νοσοκομείου.

Στα Τρίκαλα, 11.00 π.μ. μπροστά στο ΤΕΠ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε στο ΣτΕ αίτημα ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νόμου της υποχρεωτικότητας
Την Τετάρτη 25 Αυγούστου, η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Στο δικόγραφο εκτίθεται, ότι “η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία”. Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι “παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του”.

Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι “πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης ότι “παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν”.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι “ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός, ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στην δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα