Υποχωρεί το 3ο κύμα κορονοϊού στη χώρα

από fimotro

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται σε υγειονομικό επίπεδο καθώς είναι ξεκάθαρη πλέον η βελτίωση δεικτών της πανδημίας, προκαλώντας αισιοδοξία σε ειδικούς και κυβέρνηση για ένα περισσότερο ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Οσο οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται, ιδιαίτερα αυτόν και τον ερχόμενο μήνα, τόσο θα ενισχύεται η πεποίθηση ότι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα αποτελούν παρελθόν.

Ορισμένες περιοχές της χώρας, κυρίως νησιά, καταγράφουν πανδημικές εξάρσεις, που αποδίδονται στις διακοπές του Πάσχα.

Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όταν τα νούμερα ξεφεύγουν, είναι προφανές ότι θα επιβάλλονται μέτρα, εάν χρειαστεί. Η χώρα, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγείται σε ένα σημείο όπου, λόγω ποσοστού εμβολιασμένων, δεν θα είναι δυνατόν να προκαλούνται σοβαρές τοπικές επιδημίες.

Σε πτώση ο κορωνοϊός

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και έξι εβδομάδες η πορεία που ακολουθεί το τρίτο και ιδιαίτερα ισχυρό κύμα είναι σταθερά πτωτική. Πρόκειται για μια αισθητή αποκλιμάκωση σε κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνωμένους, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα φανεί σύντομα και η μείωση του ρυθμού των ημερήσιων θανάτων. Παρά την επανεκκίνηση μεγάλου μέρους της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής, δεν υπάρχει αρνητική επίδραση. Υπενθυμίζεται ότι ο «οδικός χάρτης» εξόδου από το lockdown ξεκίνησε στις 5 Απριλίου με το λιανεμπόριο, στις 12/4 ακολούθησε η Γ’ Λυκείου, στις 3 Μαΐου άνοιξε ξανά η εστίαση και στις 10 Μαΐου όλες οι σχολικές βαθμίδες.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποδίδουν τη διατήρηση της σταθερής επιδημιολογικής πορείας, κυρίως, στους εμβολιασμούς. Πλέον ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού -περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εμβολιασμοί έως την Πέμπτη το βράδυ- έχει προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19. Παράλληλα, δεν είναι μικρό και το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει με τον κορονοϊό και αναπτύξει αντισώματα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα βήματα άρσης των μέτρων γίνονται σταδιακά και προσεκτικά με «όπλο» τα self tests, που είναι ένα επιπλέον εργαλείο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της πρόληψης εστιών διασποράς. Τόσο στα σχολεία όσο και στους εργασιακούς χώρους, η αυτοδιάγνωση έχει προλάβει αλυσίδες μετάδοσης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί 14.172 θετικοί στον ιό ύστερα από οικιακά τεστ, στη συντριπτική τους πλειονότητα ασυμπτωματικοί.

«Ησυχο» καλοκαίρι

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι και το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει λογικά κάποια δυσάρεστη έκπληξη όσον αφορά στη διασπορά. Μάλιστα, μέλη της Επιτροπής, ενώ πέρυσι είχαν ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα προς τον τουρισμό, φέτος δεν έχουν λόγω των εμβολιασμών και των επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας θα εισέρχονται επισκέπτες είτε με αρνητικό μοριακό τεστ ή εμβολιασμένοι ή αφού έχουν περάσει τον κορονοϊό, πρωτόκολλο που δημιουργεί ισχυρές δικλίδες ασφαλείας – και δεν ήταν το ίδιο κατά την περυσινή περίοδο. Με ταχύ ρυθμό προχωρά και η θωράκιση των κατοίκων των ελληνικών νησιών, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια εν όψει του τουριστικού κύματος.

Νησιά, βέβαια, όπως η Κέρκυρα -όπου καταγράφηκε ακραίος συνωστισμός το Πάσχα-, η Νάξος, η Ικαρία, η Σκιάθος, η Κάρπαθος, η Πάτμος έχουν τις τελευταίες ημέρες «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο και πολλαπλές μολύνσεις, που αποδίδονται στο Πάσχα κατά τους λοιμωξιολόγους και θυμίζουν ότι εκτός από τον εμβολιασμό είναι ύψιστης σημασίας να τηρούνται και τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή η σωστή χρήση της μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών.

Ανοίγουν και άλλα

Μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων από την περασμένη Παρασκευή και το άνοιγμα των μουσείων, επόμενος «σταθμός» στην άρση των περιοριστικών μέτρων είναι αύριο, 17 Μαΐου, όταν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ακολουθούν στις 21 Μαΐου θερινοί κινηματογράφοι, στις 28 Μαΐου ανοιχτά θεάματα και ακροάματα και από τον Ιούνιο θα υπάρχει δυνατότητα για έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους γάμων/βαφτίσεων.

Κλειστά παραμένουν τα γυμναστήρια -πιθανή ημερομηνία ανοίγματος είναι η 31η Μαΐου-, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, ενώ δεν επιτρέπονται ακόμη συναυλίες, εκδηλώσεις μαζικών συναθροίσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα