Ένα βήμα πίσω έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τα όσα δήλωσε ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης με Προεδρικό Διάταγμα. Ευκαιρία δεν έχασαν τα τουρκικά ΜΜΕ να σχολιάσουν την κίνηση Τσίπρα, μιλώντας για ελληνική υπαναχώρηση. Την ένταση όμως εξακολουθεί να συντηρεί η Άγκυρα, ενώ στις αλλεπάληλες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά με επίσημη πια ανακοίνωση.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία είναι «παραβάτης του διεθνούς δικαίου».

«Η οριοθέτηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία» επισημαίνεται ακόμη. Σε αυτό το σημείο η Αθήνα στέλνει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η ελληνική ΑΟΖ θα καθοριστεί στο σύνολό της, άρα όχι τμηματικά, θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος.

«Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση» προστίθεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το συνολικό κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών διαμορφώνεται ως εξής:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα