Υπέρ των κυρώσεων 23 χώρες της ΕΕ λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ

από fimotro

Ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, λόγω της προκλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσει, με τα πλωτά γεωτρύπανα, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκαλύπτοντας τί συνέβη στο παρασκήνιο της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λίγες ώρες μετά το νέο προκλητικό κρεσέντο του Ερντογάν κατά της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του την πληροφορίες που είχε διαρρεύσει ότι η Κύπρος «απείλησε» τις χώρες της ΕΕ με την άσκηση βέτο, στην περίπτωση που δεν λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Κύπριος ΥΠΕΞ: Υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία 23 χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα (σ.σ. επιβολής κυρώσεων), χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι κάποιοι ΥΠΕΞ ζήτησαν διακριτική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Αγκυρα λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στο μεταναστευτικό η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα