Υπ. Πολιτισμού: Δύο νέες συμβάσεις με Περιφέρεια Πελοποννήσου

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπεγράφησαν χθες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η πρώτη σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ και με συμβαλλόμενους φορείς το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών.

Από τις 475.000 ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, το ποσό των 195.000 ευρώ θα προέλθει από πιστώσεις του ΥΠΠΟΑ, 250.000 ευρώ από πιστώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το ποσό των 30.000 ευρώ θα προέλθει από πιστώσεις του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η προγραμματική σύμβαση για το Κάστρο Μεθώνης, προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση των απαραίτητων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση πέντε υποέργων.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Παναγιώτης Νίκας υπέγραψαν επίσης προγραμματική σύμβαση για την ενίσχυση των δράσεων και του προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Το ύψος της προγραμματικής σύμβασης, διάρκειας ενός έτους, ανέρχεται σε 135.000 ευρώ. Το ΥΠΠΟΑ θα καταβάλλει 35.000 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου 30.000 ευρώ και ο Δήμος Καλαμάτας 70.000 ευρώ.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει το Κάστρο της Μεθώνης ως ένα σταθμό της πολιτιστικής διαδρομής ‘Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία’, την οποία έχουμε υποβάλει ως πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ωρίμανση της μελέτης αυτής είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης, που όπως είπε και ο περιφερειάρχης, είναι ένα εμβληματικό κάστρο, από τα σημαντικότερα της εποχής του, όχι μόνο για την περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα για την Πελοπόννησο και τη χώρα […] Επίσης, υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας […] Όπως είναι σήμερα τα ΔΗΠΕΘΕ, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, πάντοτε με την συμβολή και την συνδρομή των Περιφερειών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις βεβαίως των ΔΗΠΕΘΕ», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

«Υπογράψαμε δύο πολύ σημαντικές προγραμματικές συμβάσεις, η μία για το Κάστρο της Μεθώνης, ένα τοπόσημο για την Ελλάδα, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε, θα κάνουμε μία μελέτη, η οποία είναι εξόχως απαιτητική, το Υπουργείο, η Περιφέρεια και με τις δικές του δυνατότητες, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Χαίρομαι γιατί η υπουργός με διαβεβαίωσε ότι το έργο θα μπει και στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ολοκλήρωσή του. Η δεύτερη σύμβαση που υπογράψαμε αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται έναν νέο σχεδιασμό, με τη συμμετοχή και των Περιφερειών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει οικονομικά το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το μοναδικό στην Περιφέρεια. Επιθυμούμε οι παραστάσεις να παρουσιάζονται και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, εκτός της Καλαμάτας, επομένως θα προχωρήσουμε και σε άλλες συνεργασίες. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και μία παράσταση για τον Καποδίστρια, κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα