Σε αναστολή όσοι δεν έκαναν εμβόλιο

από fimotro

Από σήμερα οι κυρώσεις στις δομές Υγείας

Περίπου 400 εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές έχουν διατυπώσει την άρνησή τους να εμβολιασθούν κατά του κορονοϊού, παρότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που έχει θεσμοθετηθεί θα τους αφήσει εκτός εργασίας και μάλιστα χωρίς αποδοχές.

Η απόφαση της κυβέρνησης άλλωστε προβλέπει ότι έως σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου θα έπρεπε υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Διαφορετικά μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας έως τη 1η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικαταστήσει άμεσα όσους βρεθούν εκτός συστήματος, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και στις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν.

Ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στην ανεύρεση προσωπικού ειδικά στον νοσηλευτικό τομέα, όπου οι διαθέσιμοι επαγγελματίες είναι λίγοι στη χώρα μας σήμερα.

Οριζόντιους ελέγχους ξεκινά από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς στις 16 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό προκειμένου να εμβολιαστούν, όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021), βάσει της οποίας το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16.08.2021, και για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση στο σύνολο της Επικράτειας».

Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα