Ύφεση 10,2% θα έχει φέτος η Ευρωζώνη

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η πρόβλεψη αφορά το 2020 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ύφεση της τάξεως του 10,2% προβλέπει για την Ευρωζώνη φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σε επικαιροποιημένη έκδοση του World Economic Outlook που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, εκτιμά πλέον ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί φέτος σε ύφεση 10,2%, για να ανακάμψει κατά 6% το 2021, όταν τον Απρίλιο εκτιμούσε ύφεση 7,5% και το 2021 ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4,7%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδεινώνει και τις προβλέψεις του και για την πορεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών. Προβλέπει έλλειμμα στην Ευρωζώνη της τάξης του 11,7% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και άνοδο του χρέους με αναστροφή της τάσης από το 2021 και μετά.

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ επιμένει στις συστάσεις του για επιστροφή σε δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Μιλά επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ούτως ώστε να τονωθεί η ζήτηση στην οικονομία.

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε, δεν υπάρχουν προβλέψεις για μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα. Το ΔΝΤ όμως τον Απρίλιο ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση της τάξης του 10% φέτος και ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2021.

Συρρίκνωση και για την παγκόσμια οικονομία

Πρωτοφανής είναι η καθίζηση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την έξαρση της πανδημίας του Covid-19, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία στην οποία αναθεωρεί εκ νέου καθοδικά τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2020.

Το ΔΝΤ περιμένει πλέον η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,9% φέτος, μέγεθος μειωμένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο μισό του 2020 ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο σταδιακή σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις», αναφέρει το Ταμείο στην έκθεση του.

Το 2021 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 5,4%. Στην προηγούμενη εκτίμηση του το Ταμείο ωστόσο έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,8% το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα