Υεμένη: Πώς το κουφάρι μιας φάλαινας βοήθησε 35 ψαράδες να ξεφύγουν από τη φτώχεια

από fimotro

Μια ομάδα από φτωχούς ψαράδες της Υεμένης έκανε την τύχη της, όταν ανακάλυψε το σώμα μιας φάλαινας φυσητήρα, το οποίο επέπλεε άψυχο στα νερά του Κόλπου του Άντεν.

Στα σπλάχνα της φάλαινας κρυβόταν ένας θησαυρός, εκτιμώμενης αξίας που ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ: Μια μεγάλη ποσότητα «άμβρας», η οποία πρόκειται για μια ουσία που εκκρίνουν οι φάλαινες και θεωρείται πιο πολύτιμη και από το ασήμι.

Παρότι η άμβρα παράγεται στα έντερα της φάλαινας- φυσητήρα, η ουσία χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην παρασκευή των πιο ακριβών αρωμάτων. Συνήθως, οι αρωματοποιοί απελευθερώνουν την άμβρα στον ωκεανό, αφού την αφαιρέσουν από τα εντόσθια του ζώου, για να την συλλέξουν ξανά μετά από δεκαετίες.

Η πολυετής παραμονή στην θάλασσα μετατρέπει την κολλώδη και δυσώδη αυτή ουσία σε ένα συμπαγές γκρίζο κομμάτι, που αναδίδει μια εξαιρετική και ιδιαίτερη μυρωδιά. Μετά από αυτή τη διεργασία, η ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άρωμα, ή και ως σταθεροποιητικό για άλλα αρώματα, τα οποία μπορεί να κάνει να διαρκέσουν περισσότερο.

«Το να βρει κανείς άμβρα φάλαινας ισοδυναμεί με το να βρει έναν θησαυρό», λέει ένας από τους 35 πανευτυχείς ψαράδες, που εντόπισαν το κουφάρι του ζώου.

«Ένα συνάδελφος μας τηλεφώνησε ένα πρωί και μας είπε ότι βρήκε τη φάλαινα και ότι αυτή μπορεί να έχει άμβρα στα σωθικά της. Του είπαμε ότι θα πάμε να τον βοηθήσουμε να το διαπιστώσει. Όταν πλησιάσαμε το κουφάρι, μας χτύπησε μια δυνατή, παράξενη μυρωδιά και αρχίσαμε να βεβαιωνόμαστε ότι μέσα στη φάλαινα υπήρχε κάτι το ξεχωριστό», συνεχίζει ο ψαράς.

«Μεταφέραμε το κουφάρι στην ακτή και αρχίσαμε να το τεμαχίζουμε. Πράγματι, μέσα στην κοιλιά του υπήρχε άμβρα. Η μυρωδιά δεν ήταν ωραία αλλά…μιλάμε για πολλά λεφτά», τονίζει ο τυχερός ψαράς.

Για τους ψαράδες αυτούς, η ανακάλυψη της πολύτιμης ουσίας μπορεί να σηματοδοτήσει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή τους, δεδομένου ότι η Υεμένη- η οποία μαστίζεται από εμφύλιο εδώ και χρόνια- θεωρείται μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Όλοι φτωχοί είμαστε», λέει ένας άλλος ψαράς. «Το ποσό που κερδίσαμε από την φάλαινα είναι για μας αμύθητο».

Οι ψαράδες μοιράστηκαν μεταξύ τους το ποσό εξίσου, δωρίζοντας χρήματα σε πολλούς ανθρώπους του χωριού τους, που τους βοήθησαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ή που απλά τα είχαν ανάγκη.

«Άλλοι από εμάς αγόρασαν σπίτι, καινούργια βάρκα ή αυτοκίνητο, άλλοι σκοπεύουν να παντρευτούν…πολλοί έδωσαν λεφτά σε φίλους και γνωστούς που τα χρειάζονταν», εξηγούν οι άνδρες.

Παρά την μεγάλη τους τύχη, οι ψαράδες συνεχίζουν να κατεβαίνουν στην θάλασσα κάθε μέρα για να ψαρέψουν.

«Ακόμα και αν δεν πιάσω τίποτα, δεν με πειράζει», λέει ένας. «Δεν θα σταματήσω να πηγαίνω στην θάλασσα. Κυλάει στο αίμα μου».

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα