Ξεκινούν τα εμβόλια για ασθενείς με νοσήματα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


250.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα από τη Δευτέρα θα εμβολιάζονται καθημερινά

Με τη συνέχιση της θωράκισης των πλέον ευάλωτων ομάδων, που από αύριο επεκτείνεται και σε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία», που θα ανεβάσει… στροφές το επόμενο δίμηνο.

Η λήξη του συναγερμού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraΖeneca, που είχε σημάνει τις προηγούμενες ημέρες λόγω αναφορών για θρομβοεμβολικά επεισόδια, εντάσσεται στις θετικές εξελίξεις στο εμβολιαστικό «μέτωπο», καθώς η χώρα μας δεν βγαίνει εκτός προγραμματισμού.

Η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, οι αυξημένες παραλαβές από την εταιρία Pfizer για τον Μάρτιο και το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμών που θα διενεργήσει η Ελλάδα μόνο τον Απρίλιο και χωρίς να υπολογίζεται η J&J προστίθενται στα καλά νέα, που κάνουν τις υγειονομικές Αρχές να εκτιμούν ότι το επόμενο δίμηνο θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Στα νοσοκομεία

Αύριο ξεκινούν να εμβολιάζονται στα νοσοκομεία όπου κάνουν τις θεραπείες τους όσοι πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19, δηλαδή μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι, ογκολογικοί ασθενείς υπό ενεργή θεραπεία, όσοι πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσο, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με σύνδρομο Down. Πρόκειται για 250.000 άτομα για τα οποία η διαδικασία να προγραμματίσουν το ραντεβού τους άνοιξε την Παρασκευή. Ορισμένοι ειδοποιούνται απευθείας, αλλά όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να κανονίσουν το ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, που είχε επισημανθεί εδώ και καιρό ότι θα τεθεί σε προτεραιότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ποιοι έπονται

Μετά το άνοιγμα της ομάδας για τα άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών την επόμενη Παρασκευή, 26/3, και στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, 65-69 ετών και 70-74 ετών, αφορούν σε 1,2 εκατ. πολίτες. Συνεπώς, όλο τον Απρίλιο θα εμβολιάζονται οι παραπάνω τρεις κατηγορίες: Ολοι όσοι είναι από 65 έως 74 ετών και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο στόχος είναι έως τις αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι πολύ ευπαθείς ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες από 60 έως 64 ετών έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό να εμβολιάζονται, καθώς είναι η ομάδα που άρχισε με το εμβόλιο της AstraΖeneca, πριν αυτό εγκριθεί για όλες τις ηλικίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μόνο για τον μήνα Απρίλιο και χωρίς να υπολογίζονται οι παραδόσεις από την Johnson & Johnson, θα πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Εάν σε αυτούς προστεθούν όσοι έχουν γίνει έως σήμερα (1,4 εκατ.), που έως τέλος του μήνα υπολογίζονται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια, έως τέλος Απριλίου το σύνολο των εμβολιασμών θα είναι 3,2 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει 30% εμβολιαστική κάλυψη, όχι πλήρης, καθώς τα παραπάνω νούμερα δεν αντιστοιχούν και στις δύο δόσεις για κάθε πολίτη. Εάν προστεθεί και η φυσική ανοσία, τότε στο χρονικό ορόσημο του Πάσχα, πόσω μάλλον στα μέσα Μαΐου που θα ξεκινήσει ο τουρισμός, το τείχος ανοσίας θα είναι σε ένα ικανοποιητικό στάδιο.

Καταλυτική σημασία στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει η κατάργηση των δύο παράλληλων συστημάτων που επέβαλε ο ηλικιακός περιορισμός στη χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξουν και τα άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και στο στάδιο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Επιπλέον 90.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, από τη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις εταιρίες. Τον Απρίλιο, οι Pfizer/BioNTech θα παραδώσουν στην Ελλάδα ακόμη 1.071.000 δόσεις, με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Κατά πληροφορίες, άλλα 500.000 εμβόλια αναμένεται να παραληφθούν τον επόμενο μήνα από την AstraZeneca.

Οσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 400.000 δόσεις. Η αμερικανική εταιρία θα παραδώσει στην Ελλάδα συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Συνεπώς, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως τις αρχές Μαΐου.

«Θολό» παραμένει για την επιστημονική κοινότητα το εάν όποιος εμβολιάζεται μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εφόσον γίνει φορέας. Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι μπορεί να νοσήσει, αλλά προστατεύεται από βαριά νόσηση. Οπως προκύπτει από ελληνικά δεδομένα, σε 600.000 πολίτες που έχουν κάνει μία δόση, καταγράφηκαν 1.000 που είχαν νοσήσει ελαφρά. Και στους 350.000 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, νόσησαν, επίσης, ήπια οι 354.

Οι αριθμοί

1,7 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλη Μαρτίου

1,5 εκατ. εμβολιασμοί μόνο τον Απρίλιο

3,2 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά έως τέλη Απριλίου

1,2 εκατ. πολίτες ανήκουν στις ομάδες 70-74 και 65-69

1.071.000 εμβόλια αναμένονται από την Pfizer τον Απρίλιο

500.000 δόσεις, περίπου, από την AstraΖeneca τον Απρίλιο

1,2 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson από μέσα Απριλίου έως Ιούνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα