Μία 90χρονη η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο

Ιστορική ημέρα, που αναπτερώνει τις ελπίδες για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, ξημέρωσε στη Βρετανία! Σήμερα ξεκίνησαν στον πληθυσμό της χώρας οι μαζικοί εμβολιασμοί με το σκεύασμα των εταιριών Pfizer και BioNTech.

Οι διαδικασίες για την προετοιμασία των δομών και του προσωπικού για τον εμβολιαστικό «μαραθώνιο» είναι πυρετώδεις τις τελευταίες ημέρες, μετά την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι πρώτοι που αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα στα 1.000 κέντρα εμβολιασμού είναι οι πολίτες άνω των 80 ετών και όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της covid-19.

Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε, την περασμένη εβδομάδα, έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer.

Χθες έφθασε η πρώτη παρτίδα εμβολίων στο Κρόιντον, που λειτουργεί ως «κόμβος διανομής», αφού έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης του σκευάσματος σε -70ο Κελσίου. Από εκεί θα αποσταλεί σε 50 νοσοκομεία που έχουν επιλεγεί.

Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ωστόσο σε πρώτη φάση θα λάβει περίπου 800.000 τεμάχια – που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 400.000 ανθρώπων (δύο δόσεις).

Οσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν πιστοποιητικό, το οποίο έχει μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα. Σε αυτή θα αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη, τον τύπο εμβολίου που έκανε, τον αριθμό παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία χορήγησής του – αυτά τα στοιχεία θα καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης επισήμαναν πως σε αυτή τη φάση οι κάρτες δεν θα χρησιμοποιηθούν ως «διαβατήρια ανοσίας», ωστόσο δεν απέκλεισαν χώροι ψυχαγωγίας να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα ώστε να λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία ήρε τα περιοριστικά μέτρα και ενεργοποίησε το σύστημα τριών ζωνών επικινδυνότητας, ενώ οι σταδιακοί εμβολιασμοί πιθανότατα θα συμβάλουν στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Οι εικόνες πάντως από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων το Σαββατοκύριακο ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς ο συνωστισμός για αγορές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Σε αντίθετη τροχιά βρίσκεται η Γερμανία, καθώς τα νοσοκομεία ζητούν σκληρό λοκντάουν -και όχι χαλάρωση των μέτρων τις μέρες των εορτών- λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα