Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια

από fimotro

Για ποιους συνταξιούχους θα είναι οι υψηλότερες αυξήσεις το 2023

Στο… φουλ αναμένεται να μπουν ξανά από τα τέλη Αυγούστου οι μηχανές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια έχει ξεκινήσει και οι υπηρεσίες του υπερταμείου θα πρέπει μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα να «τρέξουν» ώστε τον Ιανουάριο του 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις να γίνουν πράξη χωρίς… λάθη και παρατράγουδα.

Το ποσοστό των αυξήσεων θα είναι συνάρτηση του πληθωρισμού αλλά και της πορείας της οικονομίας, ενώ σημαντική βελτίωση στις αποδοχές τους θα δουν μόνο οι συνταξιούχοι με αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά. Ειδικότερα, οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 5% με 5,5%, ωστόσο ο «καλπασμός» του πληθωρισμού ανεβάζει το ποσοστό σημαντικά. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί από 6% έως 6,5%. Έτσι ένας συνταξιούχος με σύνταξη ύψους 1.000 ευρώ, από 1η Ιανουαρίου του 2023 θα δει στην τσέπη του σε μηνιαία βάση επιπλέον 65 ευρώ λόγω του ξεπαγώματος των αυξήσεων στις συντάξεις.

Από το ξεπάγωμα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν εξαλείψει τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Powergame.gr ότι αυτοί που θα δουν πραγματική αύξηση είναι κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Ωστόσο, υπάρχουν και περίπου 250.000 συνταξιούχοι που διατηρούν ακόμα μικρή προσωπική διαφορά και οι οποίοι είτε θα μείνουν εκτός κάδρου είτε θα δουν ισχνή αύξηση. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα λάβουν αυξήσεις στα… χαρτιά, δηλαδή λογιστικά, καθώς η όποια αύξηση προκύψει θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά τους, με αποτέλεσμα το τελικό καταβλητέο ποσό στον συνταξιούχο να παραμείνει το ίδιο. Ωστόσο, με τις επερχόμενες αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2023 οι συνταξιούχοι αυτοί θα καταφέρουν να μειώσουν αισθητά ή και να μηδενίσουν τις προσωπικές διαφορές τους, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπουν στο δρόμο προς τις αυξήσεις που θα γίνουν στην επόμενη φάση, δηλαδή το 2024.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ, αν τελικά η αύξηση κλειδώσει στο 6,5%, θα δικαιούται αύξηση 58,5 ευρώ. Η αρχική αύξηση συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά (58 ευρώ – 40 ευρώ) και θα δει τελικά μεταβολή της μηνιαίας σύνταξης τους κατά 18,5 ευρώ.

Συνταξιούχος μισθωτός με 37 χρόνια ασφάλισης με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 πήρε σύνταξη 1.025 ευρώ και προσωπική διαφορά 108 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η σύνταξη έφτασε τα 1118 ευρώ και με την αύξηση των 92 ευρώ η προσωπική διαφορά μειώθηκε σημαντικά φθάνοντας τα 16 ευρώ. Η νέα, ισχνή προσωπική διαφορά, θα μηδενιστεί από την πρώτη αύξηση του 2023, η οποία θα διαμορφώσει και την τελική σύνταξη στα 1.152 ευρώ.

Αντίστοιχα συνταξιούχος μηχανικός που έχει 38 χρόνια ασφάλισης μετά τον επανυπολογισμό του νόμου 4387 λαμβάνει σύνταξη 910 και προσωπική διαφορά 96 ευρώ. Συνολικά, η σύνταξή του αγγίζει τα 1006 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/20 (νόμου Βρούτση) η σύνταξη διαμορφώθηκε στο σύνολό της (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη) στα 1006 ευρώ με την λογιστική αύξηση να φτάνει τα 93 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει υπόλοιπο 3 ευρώ από την προσωπική διαφορά και από 1η Ιανουαρίου 2023 η προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί πλήρως και σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1034 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα