Ξεκινάνε τη Δευτέρα οι εργασίες της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

από fimotro

Ο γρίφος του Περιστερίου

Το 2020 ήταν ένα δίσεκτο  έτος κυριολεκτικά,  για την χώρα μας γενικά αλλά και για την Εκκλησία μας ειδικότερα. Από πέρυσι τον Μάρτιο η Εκκλησία  ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ναοί μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθερα παρά μόνο με βάση τις  ΚΥΑ που εκδίδονται από τα Υπουργεία και ρυθμίζουν τις ζωές μας και θυμίζουν τις Αν. Πράξεις της επταετίας με τις οποίες οι Έλληνες πολίτες στερούνταν τις ελευθερίες τους. Οι ιερείς μας άλλοι από ανάγκη και άλλοι από φόβο έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα κελεύσματα της εποχής και όποιος ανθίσταται χαρακτηρίζεται ακραίος ή ψεκασμένος.

Γράφει ο Σωτήρης Μ. Τζούμας

Και δεν έφταναν τα δεινά εκ της πανδημίας ήλθε και ο εμβολιασμός να μας διχάσει και να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους λαϊκιστές να ξετυλίξουν τα προσόντα τους.

Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλά σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.Τα γράφουμε και τα σχολιάζουμε έχοντας αγωνία για όλα αυτά που περνάμε.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν συνεκλήθη καθ´ολο το προηγούμενο έτος ούτε σε τακτική αλλά ούτε και σε έκτακτη συνεδρίαση. Η πανδημία του κορονοϊού μας έβγαλε από την κανονικότητα και αναγκασθήκαμε να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις εν ονόματι  της υγείας του λαού μας. Για την ψυχή μας ούτε λόγος.Μας έκανε ο φόβος μας να την ξεχάσουμε.

Ο κορονοϊος πέρασε και σημάδεψε την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας.Δύο Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος- και οι δύο αγαπημένοι- έφυγαν εξαιτίας αυτής της καταραμένης ασθένειας που μπήκε και άλλαξε τη ζωή μας.Και δεν μας δίδαξαν τίποτα αυτοί οι δύο και αναπάντεχοι θάνατοι.

Ο πρώτος που προσβλήθηκε από κορονοϊό  και έφυγε γρήγορα χωρίς να το καταλάβει ήταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, Ιεράρχης αγαπημένος και ξεχωριστός που θα λείψει από την Εκκλησία μας, από το ποίμνιο του, από τους φίλους του ακόμη και από τους εχθρούς του.Τεράστιο το κενό που μας άφησε. Παρέλαβε μια Μητρόπολη χωριό και την μετέτρεψε μέσα σε δέκα χρόνια σε αστική Μητρόπολη- συνέχεια της Θεσσαλονίκης. Θα τον ευγνωμονούνε και θα τον μνημονεύουμε πάντα.

Ο δεύτερος ήταν ο Μακαριστός Καστορίας Άγιος  Σεραφείμ,Ιεράρχης με ζήλο και πνευματικότητα σπάνια που σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας μας. Επι 24 έτη έκανε την ιστορική Μητρόπολη της Μακεδονίας μας, την Μητρόπολη Καστορίας, μια ζωντανή πνευματική και αγωνιστική έπαλξη. Πήρε τη χαρά της προαγωγής σε Μητροπολίτη  του αγαπημένου του πρωτότοκου  υιού του, του  Σεβ. Σισανιου και Σιατίστης Αθανασίου και έφυγε από τη ζωή «μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων».

Τρίτος στη σειρά ο Μητροπολίτης Πολυανής και   Κιλκισίου Εμμανουήλ. Ιεράρχης με βεβαρημένο ιστορικό υγείας που  τον ταλαιπώρησε  έως το τέλος του. Ο Εμμανουήλ ενδεχομένως να ήθελε να αφήσει πίσω του έργο αλλά τα προβλήματα υγείας που είχε και ο περίεργος χαρακτήρας του  δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει.

Τέταρτη η πολύπαθη Μητρόπολη Περιστερίου. Πριν προλάβει να συνέλθει από τον θάνατο του Γέροντος Μητροπολίτη Χρυσοστόμου έφυγε δυστυχώς και ο Κλήμης στα δυόμιση χρόνια διαποίμανσης. Η περίπτωση του Κλήμη πρέπει να διδάσκεται σε ειδικά σεμινάρια προς όλους τους προς Αρχιερατεία υποψηφίους. Για να διδάσκονται και να προσγειώνονται.

Και οι τέσσερις παραπάνω  περιπτώσεις μας διδάσκουν και κυρίως δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα στη ζωή μας τα ορίζει το θέλημα του Θεού.

Πέμπτη στη σειρά  η δεύτερη πολυνησιακή Μητρόπολη των Κυκλάδων μας η Μητρόπολη  Θήρας, Αμοργού και νήσων. Μπορεί ο τρόπος που παραιτήθηκε ο Γέρων Θήρας Επιφάνιος – παραδίνοντας μαθήματα εκκλησιαστικού ήθους και γνήσιας Εκκλησιολογίας προς τους νεώτερους Ιεράρχες- να ήταν επεισοδιακός – γιατί και εδώ αναμείχθηκαν τα τρίτα πρόσωπα για προσωπικούς τους λόγους και οφέλη έκαστον- αλλά ο τρόπος εκλογής του διαδόχου του θα είναι πανηγυρικός και θα μας καταπλήξει.

Επομένως αυτή τη στιγμή έχουμε στην Εκκλησία μας πέντε  κενές Μητροπόλεις, οι οποίες στις 8 Οκτωβρίου ,περιμένουν τους νέους ποιμενάρχες τους.

Ασφαλώς η σύγκληση  της Ιεραρχίας αυτή τη φορά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι και οι πέντε κενές Μητροπόλεις είναι σημαντικές  για την Εκκλησία μας και  κατά μία συγκυρία οι τρεις εξ αυτών είναι Μητροπόλεις των νέων χωρών.

Τη στιγμή που γράφοντα οι γραμμές αυτές έχουν διαφανεί πλέον οι υποψηφιότητες για τις πέντε κενές Μητροπόλεις και οδηγούμαστε στην τελική ευθεία. ,Ασφαλώς κάθε νέα εκλογή έχει ειδικό ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο εντόνου  παρασκηνίου, κρυφών και φανερών συζητήσεων, ζυμώσεων  και συμμαχιών μεταξύ του Αρχιεπισκόπου, των υποψηφίων και  των Ιεραρχών που στηρίζουν τους υποψηφίους.

Και ασφαλώς ο απλός κόσμος, το ποίμνιο και μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες, που καλούνται να δεχτούν τους  νέους ποιμενάρχες μπορεί  να μην συμμετέχουν- ευτυχώς να λέμε- στην εκλογική διαδικασία( σε αντίθεση με την Εκκλησία της Κύπρου που οι εκλογές Μητροπολιτών εκεί  θυμίζουν εκλογές… πολιτικών και ο,τι αρνητικό συνεπάγεται) αλλά το ενδιαφέρον είναι τεράστιο,

Αυτή τη φορά όμως, οι εκλογές  παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα η οποία θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολλών εξελίξεων.Δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε. Θα έλθει η ώρα του. Απλά σημειώστε το και αναμείνατε γιατί θα επανέλθω.

Ας δούμε, λοιπόν,  μια προς μια την καθεμία από τις πέντε  κενές Μητροπόλεις  και ας προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτά που λέγονται και γράφοντα.

🔺Για την Μητρόπολη Λαγκαδά τα πράγματα δείχνουν να πορεύονται ομαλά προς την τελική ευθεία της εκλογής. Οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος εξ αρχής ήθελε  να αποστείλει ως  διάδοχο του Μακαριστού Ιωάννου, έναν  Ιεράρχη  που θα γίνει αμέσως αποδεκτός από το ποίμνιο – κλήρο και λαό. Έναν κληρικό με ωριμότητα χρόνων και γνώσεων, με εμπειρία  αλλά και ηπίων τόνων ιερωμένο , ο οποίος θα κινηθεί με αγάπη και όχι ρεβανσιστικά και κομπλεξικά. Να καταστεί  εξ αρχής πατέρας και αδελφός κλήρου και λαού,  που θα επουλώσει πληγές και θα καλύψει κενά και καταστάσεις του παρελθόντος.  Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος τον άνθρωπο αυτό τον βρήκε στο πρόσωπο του Σεβ. Βρεσθένης Θεοκλήτου ο οποίος σήκωσε το βάρος όλης της Εκκλησίας σε μια εποχή που υπήρχε τεχνητή αναστάτωση από βρώμικα κέντρα κατά της Εκκλησίας γενικά και ειδικά κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.Και η Ιεραρχία έχει αγκαλιάσει αυτή τη φορά την υποψηφιότητα του Θεοκλήτου διότι ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει επόμενη. Και όσοι παίζουν και κοροϊδεύουν την υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που πέρασε τόσα όσα ο Θεόκλητος να ξέρουν ότι δεν είναι σοβαροί και έντιμοι και γιαυτό ας περιμένουν σύντομα τα δικά τους δεινά. Το άδικον ουκ ευλογείται! 

 Για την ίδια Μητρόπολη υπάρχει και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, σοβαρού και ηπίων τόνων κληρικού ο οποίος κινείται στα ίδια επίπεδα. Η Ιεραρχία καλείται να επιλέξει.

🔺Για την Μητρόπολη Καστορίας τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα.Αν εξελιχθούν τα γεγονότα με βάση τα ισχύοντα τότε θα έχουμε μάχη τριών υποψηφίων. Το επίσημο Χρίσμα έχει δοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου.Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επιθυμεί διακαώς την προαγωγή του ως άνω κληρικού για να ικανοποιηθεί και ο Γέροντας του αλλά και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, πρόκειται για τον Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο.

Παράλληλα κινείται  ο Σεβ. Κοζάνης κ.Παύλος,για την προαγωγή του Αρχιμ. Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Κοζάνης. Έχουμε δηλαδή μάχη  δύο Γερόντων που θα  κονταροχτυπηθούν για τα παιδιά τους.

Πριν λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ευλογία να κινηθεί για το Τριπρόσωπο και  ο Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελλος  της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας και πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Καστορίας Σεραφείμ και αδελφός του Σεβ. Σισανίου κ.Αθανασίου.

🔺Για την ταλαίπωρη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου οι εξελίξεις θα είναι πιο εύκολες, ίσως γιατί αυτά που συνέβησαν το διάστημα της ασθένειας του αειμνήστου Εμμανουήλ έθεσαν σε εγρήγορση  τα αντανακλαστικά του Αρχιεπισκόπου ο οποίος άρχισε να σκέφτεται την επόμενη μέρα.

Η ισχυρή υποψηφιότητα για την πολύπαθη αυτή  Μητρόπολη βρίσκει την απόλυτη έκφραση της στον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης. Πρόκειται για έναν ικανό και δυναμικό κληρικό ο οποίος θα επαναφέρει την Μητρόπολη στην  παλαιά πνευματική της τροχιά και δράση. Παράλληλα  διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να οδηγήσει την Μητρόπολη στην επόμενη εποχή γιατί ως νέος και με σύγχρονες αντιλήψεις κληρικός θα είναι κοντά στους νέους.

 Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Ιωαννικιου Κουλιανόπουλος, δυναμικού και δημιουργικού κληρικού. Ο π. Ιωαννικιοσ Κινείται μόνος του χωρίς Γέροντα αφού ως διάκονος   ανήκε στο περιβάλλον του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ωστόσο ως κληρικός της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ζήτησε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για να κάνει τον αγώνα του. Ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος έχει τη συμπάθεια πολλών Μητροπολιτών και αναμένεται να έχει τη στήριξη τους. Μάλιστα ως καλλιτέχνης που είναι έχει κεντήσει και δημιουργήσει  Μίτρες  για όλους τους Αρχιερείς  και προφανώς ήλθε η ώρα να καλλιτεχνήσει και τη δική του.

Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία του Κιλκίς έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία μας  και παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε, ήλθε η ώρα  να επανέλθει  στην παλιά της διαδρομή .

🔺Τελευταία θα κληθεί η Ιεραρχία να επιλέξει τον νέο Μητροπολίτη για την Ι. Μητρόπολη  Θήρας, της δεύτερης πολυνησιακής Μητρόπολης των Κυκλάδων . Εδώ η εκλογή θα έχει χαρακτήρα πανηγυρικής  εκλογής Αρχιγραμματέως για Μητροπολιτική έδρα, δεδομένου ότι μοναδικός υποψήφιος είναι ο  Αρχιμ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης ο οποίος  χαίρει συμπαθειών και εκτίμησης από όλη την Ιεραρχία. Θα φτάσει σε υψηλό ρεκόρ ψήφων. 

Σε  μια δύσκολη  για την Εκκλησία μας και την πατρίδα μας εποχή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πήρε δύσκολες αλλά σημαντικές αποφάσεις οι οποίες θα αποβούν προς το συμφέρον της Εκκλησίας.

Ο γρίφος του Περιστερίου 

Ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων θα βρεθεί την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων η  κάλυψη της Μητρόπολης Περιστερίου,δεδομένου ότι μέχρι τώρα παραμένει γρίφος η πλήρωση της αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος  δεν έχει πει  ποιον προορίζει γιαυτή την Μητρόπολη του δεύτερου μεγάλου δήμου της Αττικής. 

Όπως πληροφορούμεθα από έγκυρες πηγές καθημερινά γίνονται συζητήσεις  μεταξύ των Ιεραρχών  για το ποιος μπορεί να είναι ο εκλεκτός που θα προτείνει ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος, για  τη Μητρόπολη Περιστερίου αλλά μένουν άκαρπες αφού δεν έχει εκφράσει ο Πρώτος τη βούληση του ούτε και στον σκληρό πυρήνα Ιεραρχών που είναι κοντά του και τον στηρίζουν σε κάθε απόφαση.

Αυτό που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα είναι η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα προτείνει  για το Περιστέρι το μεταθετό. Και είναι αλήθεια ότι προσπαθούν να του εκμαιεύσουν το ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα κληθεί  η ιεραρχία να τον ψηφίσει  για να μετατεθεί στο Περιστέρι αλλά ο Αρχιεπίσκοπος δεν λέει τίποτα και διασκεδάζει με την αγωνία των Ιεραρχών.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς το πρόσωπο  που ακούγεται ότι θα κληθεί  να καλύψουν την κενή θέση Περιστερίου, θα προέρχεται  από Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.Αν αυτό συμβεί, χρειάζεται , η συναίνεση και του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως προβλέπεται από την Πατριαρχική Πράξη του 1928.Για το σκοπό αυτό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ταξίδεψε στο Φανάρι και είδε τετ α τετ τον Πατριάρχη και τους επιτελείς του -Σεβ. Χαλκηδόνος κ.Εμμανουήλ και τον Αρχιγραμματέα π. Γρηγόριο- ο Πατριάρχης έδωσε την ευλογία του.

Τα τέσσερα ονόματα που ακούγονται έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι τρεις Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος (εξελέγη το 2001), Διδυμοτείχου Δαμασκηνός (αν και είναι παλαιός στα πρεσβεία,εξελέγη Μητροπολίτης  το 2009) και ο Σερρών Θεολόγος (εξελέγη το 2003) και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (εξελέγη το 2007), που δεν θα άφηνε με τίποτα το Περιστέρι αφού έχει βάλει πλώρη για τον Πρώτο θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος,δηλαδή για Αρχιεπίσκοπος.

Οι φήμες που κυκλοφορούν  φέρουν τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνό και Σιδηροκάστρου Μακάριο να έχουν συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο για το μεταθετό αλλά δεν θέλουν να γίνει ευρύτερα γνωστό πριν φτάσουμε στο δια ταύτα.

Ο Σεβ. Διδυμοτείχου το διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά.

Και να με εκλέξουν δεν θα το αποδεχθώ..» λέγει.

Ο Σιδηροκάστρου θεωρεί ότι έκλεισε τον κύκλο του στο Σιδηρόκαστρο και καλό θα ήταν να μετατεθεί τώρα που μπορεί ακόμη να προσφέρει έργο στη νέα Μητρόπολη που θα τον αποστείλει η Ιεραρχία.

Οι ίδιες φήμες θέλουν τον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο που είναι “παιδί” του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ότι έχει συμφωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην μετακίνηση του στο Περιστέρι προκειμένου να διασπάσει το μέτωπο που πάει να δημιουργήσει ο Μητροπολίτης Καισαριανης Δανιήλ για να προωθήσει τον στενό συνεργάτη του Αρχιμ. Καλλίνικο Νικολάου, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητρόπολης Καισαριανής για την Μητρόπολη Περιστερίου. Ο ιδιος το αρνείται! Μάλιστα σε κήρυγμα του στις Σέρρες χθες είπε:

Μεγάλη ευλογία ότι διακονώ σ´ αυτόν τον τόπο».

Με  τον τρόπο αυτό  θέλησε να βάλει ταφόπετρα στην επιχειρούμενη φημολογία που δεν τον εκφράζει. 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η φημολογία για μετάθεση στο Περιστέρι  του  Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου  που χαίρει της εκτίμησης του ακαδημαϊκού κόσμου και έχει καταγωγή από το Περιστέρι στο οποίο υπηρέτησε τα πρώτα έτη του ως ιερεύς.

 Τα παραπάνω ισχύουν για το μεταθετό. Αν δεν περάσει το  μεταθετό – για το οποίο απαιτούνται τα 2/3 της Ιεραρχίας να ψηφίσουν σε δύο ψηφοφορίες τόσο  υπέρ τιυ μεταθετού ως διαδικασία πλήρωσης της Μητρόπολης όσο και υπέρ του προσώπου του Μητροπολίτη που επιθυμεί τη μετάθεση – ο Αρχιεπίσκοπος  αν δεν περάσει το μεταθετό θα προτείνει για Περιστερίου τον Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο ή τον Αρχιμ. Γρηγόριο Παπαθωμά, διαπρεπή καθηγητή Πανεπιστημίου.

Το θέμα είναι ποιοί διακινούν τις φήμες αυτές οι οποίες δεν έχουμε καταλάβει που απο αλεπούς γιατί κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά.Εκτός από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου που είναι προς τιμή του που δεν κρύβει ότι επιθυμεί  τη μετάθεση οι υπόλοιποι λένε ότι ούτε που το έχουν σκεφτεί!

Εκτός και αν…

🔺🔹Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το πρωί της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, από τον νεότερο τη τάξει Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για τα εκκλησιαστικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 από τους προέδρους τους και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mετά το διάλειμμα ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί Ησυχαστηρίων”» και κατόπιν θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Ε.Δ.Ι.Ε.Μ.)”».

Θα ακολουθήσει η εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου με θέμα: «Συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ με θέμα: «Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας. Απαντήσεις εις θεωρίας συνωμοσίας». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Τροποποίησις των υπ’ αριθ. 1/1977 και 2/1977 Κανονισμών της Ιεράς Συνόδου “Περί εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος” (Φ.Ε.Κ. Α΄ 275/23.9.1977)».

Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου με θέμα: «Τροποποίησις του υπ’ αριθ. 8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου “Περί Ιερών Ναών και Ενοριών” (ΦΕΚ Α΄ 1/5.1.1980)» και μετά το διάλειμμα η εισήγηση του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Στην συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: 1) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, 2) Καστορίας, 3) Πολυανής και Κιλκισίου, 4) Περιστερίου και 5) Θήρας, Αμοργού και Νήσων, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα