Ξεκινά η διαδικασία για τη 10 ετή διαγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ

από fimotro

Η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας για να απομακρύνει ένα σημαντικό βάρος χρεών από τους πολίτες

Τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες, με σκοπό, όπως αναφέρει, να απομακρύνει ένα σημαντικό βάρος χρεών από τους πολίτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα σημειώνει ότι «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Επί της ουσίας πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου άρθρο 6 του ν.4997/2022, 43/2022 εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ, Γεν. έγγραφο 75110/14-2-2023 η οποία προβλέπει ότι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.

Ποια η διαδικασία για την παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ

Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (οφειλές τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ κλπ):

Ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου

Ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή

Η αίτηση υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται

Για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού

Το ραντεβού υποβάλλεται μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί.

Για οφειλές εργοδοτών από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ):
Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ

Όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα