Ξαναπαίρνει μπρος το σχέδιο για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

από fimotro

Ελλάδα – Βουλγαρία υπογράφουν σήμερα νέα σημαντική συμφωνία

Κατά την σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα αναμένεται να «κλείσει» και μια δεύτερη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αποθήκευση 0,3 τεραβατώρων φυσικού αερίου στην Βουλγαρία με αντίστοιχες ποσότητες LNG για λογαριασμό της γειτονικής χώρας στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Έντεκα χρόνια μετά την αποχώρηση της Βουλγαρίας από τον πετρελαϊκό αγωγό, για να περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας στο ενεργειακό οπλοστάσιο της ΕΕ, η γεωπολιτική συγκυρία ξαναβάζει «μπροστά» το έργο, το οποίο πλέον προβλέπει την αντίστροφη πορεία του καυσίμου. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η ροή του πετρελαίου θα είναι από Βορρά προς Νότο, κάτι που σήμερα, η ενεργειακή κρίση, αλλάζει.

Την αναβίωση του πρότζεκτ είχε προαναγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ και στο θέμα επανήλθε πρόσφατα και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος συμμετείχε και στο αρχικό επενδυτικό σχήμα και θα έχει ενεργό ρόλο και στο νέο σχεδιασμό.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα