Βρετανικό Μουσείο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής για τους κλεμμένους θησαυρούς

από fimotro

Μετά τις αποκαλύψεις παραιτείται και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για χαμένες, κλεμμένες και κατεστραμμένες αρχαιότητες.

Η παραίτηση του Χάρτγουικ Φίσερ, στη σκιά του σκιά του σκανδάλου, έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο και έχει άμεση ισχύ.

«Τις τελευταίες μέρες αναλογίζομαι σε κάθε τους λεπτομέρεια τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα που διεξάγεται. Φαίνεται πως το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε ολοκληρωμένα, όπως θα έπρεπε, στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που σήμερα έχει αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για αυτή την αποτυχία πρέπει να βαρύνει τελικά τον Διευθυντή», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Φίσερ ζητώντας επίσης δημοσίως συγγνώμη για την αμφισβήτηση μέσα στην εβδομάδα, του Δρ. Γκράντελ, ο οποίος και είχε ειδοποιήσει το μουσείο ότι αρχαιότητες από τις συλλογές του βρίσκονται προς πώληση στο eBay.

«Η παρουσία μου αποτελεί εμπόδιο», είπε ακόμη ο κ. Φίσερ και χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει το μουσείο ως «εξαιρετικά σοβαρή». «Τα τελευταία επτά χρόνια είχα την τιμή να συνεργαστώ με ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους λειτουργούς. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένας καταπληκτικός οργανισμός και ήταν τιμή μου που ήμουν επικεφαλής του».

Ο πρόεδρος του μουσείου και επικεφαλής των Trustees Τζορτζ Οσμπορν αποδέχτηκε την παραίτηση του Φίσερ και δήλωσε ότι «έπραξε έντιμα αντιμετωπίζοντας τα λάθη του». Πρόσθεσε ακόμη ότι κανείς δεν αμφισβήτησε την αφοσίωση του Φίσερ στο μουσείο και την ακεραιότητα του. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό: θα διορθώσουμε ό,τι έχει πάει λάθος. Το μουσείο έχει μια αποστολή που διαρκεί εδώ και πολλές γενιές. Θα μάθουμε, θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και θα είμαστε άξιοι θαυμασμού ξανά», δήλωσε ο κ. Οσμπορν.

Ο Χ. Φίσερ είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή, αλλά φαίνεται πως η αποκάλυψη του σκανδάλου επιτάχυνε τις εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε πως αντικείμενά του είχαν «κλαπεί ή και εξαφανιστεί», συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα.

Το Μουσείο μάλιστα απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την υπόθεση των χαμένων θησαυρών.

Αρχαιότητες στο e-Bay

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ένας έμπορος έργων τέχνης φέρεται να ειδοποίησε το μουσείο ότι είδε αρχαιότητες της συλλογής του να πωλούνται στο Διαδίκτυο το 2021, με τις Αρχές του μουσείου να του απαντούν ότι η συλλογή «είναι προστατευμένη». Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Daily Telegraph ανεβάζει τον αριθμό των αρχαιοτήτων που έκαναν φτερά «κοντά στις 2.000», επικαλούμενη πηγές της εφημερίδας. Το ίδιο το μουσείο δεν είχε σχολιάσει τις δύο αποκαλύψεις.

Ειδικότερα το BBC αποκάλυψε ότι ο έμπορος τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ενημέρωσε το μουσείο όταν παρατήρησε ένα κομμάτι ρωμαϊκού θραύσματος να βγαίνει προς πώληση διαδικτυακά, αλλά ο απερχόμενος διευθυντής του μουσείου και ο αναπληρωτής του τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβάσεων και ότι τα αντικείμενα που υποδεικνύει βρίσκονται στο μουσείο. Οι καταγγελίες έφθασαν μέχρι τον πρόεδρο του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος είπε στον Γκραντέλ τον Ιανουάριο του 2023 ότι «έχω λάβει σοβαρά υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας».

Tο σκάνδαλο κλοπής θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο διερευνήθηκε με καθυστέρηση, παρότι πολύτιμα αντικείμενα είχαν τεθεί προς πώληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eBay, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Πληροφορίες που αναπαράγει, μεταξύ άλλων, η Telegraph, αναφέρουν πως ειδικός είχε διαπιστώσει την προσφορά ιστορικών τεχνουργημάτων στην πλατφόρμα, υποδεικνύοντας τον επίδοξο πωλητή στο Μουσείο, αλλά παρά την πληροφόρηση από το 2020, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο στα έτη που μεσολάβησαν.

Το Βρετανικό είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Παραιτείται και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς αναμένεται να αποχωρήσει από την θέση του όταν ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλεμμένες και χαμένες αρχαιότητες.

Ο ειδικός και έμπορος έργων τέχνης Ιτάι Γκραντέλ ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε δει στο διαδίκτυο αρχαία αντικείμενα σύμφωνα με την αλληλογραφία που επικαλείται το BBC ανάμεσα στον ίδιο και την διοίκηση του μουσείου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Γουίλιαμς απάντησε τον Ιούλιο του 2021 στον Γκραντέλ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παράβαση».

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι άρχισε να υποψιάζεται το ενδεχόμενο κλοπής όταν είδε μια φωτογραφία ενός εκμαγείου ενός ρωμαϊκού θραύσματος, το οποίο, όπως είπε, ήταν προς πώληση και είχε καταχωρηθεί στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα