20 Απριλίου 2024 / 5:40 πμ
20 Απριλίου 2024 / 5:40 πμ

Βραζιλία: Δημοπρασία «μαμούθ» για την επεξεργασία νερού

από fimotro

Η μεγαλύτερη δημοπρασία που έχει οργανωθεί ποτέ στην επεξεργασία νερού στη Βραζιλία, έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή, με επενδύσεις 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταπολεμηθεί η δραματική ρύπανση που επηρεάζει 13 εκατομμύρια καταναλωτές στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η κυβέρνηση αυτής της Πολιτείας στη νοτιοανατολική Βραζιλία, η οποία έχει 17 εκατομμύρια κατοίκους, θα χορηγήσει παραχωρήσεις διάρκειας 35 ετών για τη διαχείριση των υπηρεσιών παροχής πόσιμου νερού και αποχέτευσης σε τέσσερα τετράγωνα που περιλαμβάνουν τις γειτονιές της τουριστικής πρωτεύουσας της χώρας και 34 άλλους δήμους.

Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται σήμερα από τη δημόσια εταιρία Cedae, η οποία επικρίνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για την κακή ποιότητα του νερού, το οποίο είναι συχνά θολό, δύσοσμο, έχει τη γεύση χώματος και βγαίνει από βρύσες στο Ρίο.

Η ελάχιστη τιμή που έχει οριστεί και για τα τέσσερα τετράγωνα ανέρχεται σε 10,6 δισεκατομμύρια ρεάις (περίπου 1,62 δισεκατομμύριο ευρώ), αλλά η δημοπρασία μπορεί να αποφέρει περισσότερα, καθώς αρκετές προσφορές έχουν υποβληθεί ήδη για τουλάχιστον τρία μεταξύ αυτών.

Επένδυση 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

Και η παραχώρηση προβλέπει επίσης ότι οι εταιρίες που θα κερδίσουν τη δημοπρασία θα επενδύσουν 30 δισεκατομμύρια ρεάις (4,6 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια των 35 ετών.

Ωστόσο, η ιδέα της ιδιωτικοποίησης της επεξεργασίας νερού απορρίπτεται επίσης από πολλούς που φοβούνται συγκεκριμένα αύξηση των τιμολογίων. Η δημοπρασία της Παρασκευής είχε ανασταλεί από αρκετές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώνονταν κατόπιν έφεσης.

Η απειλή που παραμένει

Ωστόσο, παραμένει μια άλλη απειλή: σήμερα οι βουλευτές της νομοθετικής συνέλευσης της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο (Alerj) αναμένεται να ψηφίσουν για να αποφασίσουν εάν θα ακυρώσουν ή όχι το διάταγμα του κυβερνήτη Κλαούντιο Κάστρο που εγκρίνει την παραχώρηση.

Για να ενθαρρύνει τις εταιρίες να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, η Δημόσια Τράπεζα Ανάπτυξης της Βραζιλίας BNDES σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει έως και το 55% των επενδύσεων σε αυτό το φαραονικό έργο που θα μπορούσε να δημιουργήσει 45.000 θέσεις εργασίας.

Καμία ξένη επιχείρηση επεξεργασίας λυμάτων δεν έχει υποβάλει προσφορά για τη δημοπρασία, αλλά μια από τις κοινοπραξίες λαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη από ένα κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης.

Το καναδικό ταμείο συντάξεων Canada Pension Plan Investment Board κατέχει επίσης το 45% του βραζιλιάνικου ομίλου Igua, ο οποίος ανήκει σε άλλη κοινοπραξία.

Κάρλος «Η κατάσταση επιδεινώθηκε»

«Υπάρχουν πολλές προσδοκίες γύρω από αυτή τη δημοπρασία, με πολύ υψηλά ποσά, αλλά και μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ‘Εντισον Κάρλος, του Ινστιτούτου Trata Brasil, μιας ένωσης που αγωνίζεται για την καλύτερη επεξεργασία του νερού.

Οπως διευκρίνισε, η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Γκουαντού, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, βρίσκεται κοντά στο σημείο συμβολής τριών από τους πιο μολυσμένους ποταμούς της Πολιτείας του Ρίο.

«Αυτή η μονάδα δεν έχει πλέον την ικανότητα να επεξεργάζεται νερό εκεί όπου χύνονται τόσα απόβλητα, και γι ‘αυτό βλέπουμε την εμφάνιση ουσιών όπως η γεωσμίνη, η οποία δεν είναι τοξική αλλά δίνει μια γεύση χώματος», συνεχίζει αυτός ο ειδικός.

Φαβέλες υπό των ζυγό εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών

Άλλη μεγάλη πρόκληση: πολλές περιοχές που εξακολουθούν να μην έχουν αποχετευτικό σύστημα βρίσκονται μέσα σε φαβέλες, οι οποίες συχνά ζουν υπό τον ζυγό εμπόρων ναρκωτικών ή εγκληματιών πολιτοφυλακών.

Σε όλη τη Βραζιλία, σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό και περίπου 100 εκατομμύρια μένουν σε σπίτια που δεν συνδέονται με αγωγό αποχέτευσης, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που στοχεύει στη διευκόλυνση της εισόδου ιδιωτικών εταιριών σε έργα αποχέτευσης, έτσι ώστε το σύνολο του πληθυσμού να έχει πόσιμο νερό και σύστημα αποχέτευσης έως το 2033.

Η δημοπρασία της Παρασκευής είναι σημαντική για την Πολιτεία του Ρίο, η οποία είναι υπερχρεωμένη, αλλά και για την κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, η οποία είδε το τεράστιο σχέδιό της για τις ιδιωτικοποιήσεις να σταματά λόγω της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα