Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το φόβο των επιτοκίων

από Philippos

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες να αγγίζουν ή και να υπερβαίνουν το 1% στο σύνολο σχεδόν των αγορών. Η νευρικότητα των επενδυτών κορυφώνεται για μία ακόμη φορά, κυρίως ενόψει της συνεδρίασης της Fed αυτή την εβδομάδα και της επικείμενης αύξησης επιτοκίων που θα αποφασίσει, η οποία προεξοφλείται ότι θα είναι και πάλι της τάξεως των 75 μονάδων βάσης.

Οι αυξήσεις επιτοκίων σε συνδυασμό με τη σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών από τις Κεντρικές Τράπεζες τρομάζουν τους επενδυτές που βλέπουν το ενδεχόμενο ύφεσης όλο και πιο ορατό, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,09% στις 403,42 μονάδες, χάνοντας γρήγορα τα αρχικά κέρδη της τάξεως του 0,9%. Όλοι οι επί μέρους δείκτες κινήθηκαν γρήγορα σε πτωτική τροχιά, με τις κατασκευές να ηγούνται των απωλειών με 2,4% και τις τηλεπικοινωνίες να ακολουθούν με 2%. Το έντονα πτωτικό κλίμα στην έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street δεν βοήθησε την κατάσταση όσο η Ευρώπη όδευε σε κλείσιμο.

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,03% στις 12.670,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε 1,35% στις 5.979,41 μονάδες και ο βρετανικός FTSE κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 7.192,66 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 1,66% στις 21.773,75 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 1,5% στις 7.873 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα