Βουτιά χωρίς φρένο στο Χρηματιστήριο: Στο -6% οι τράπεζες

από Philippos

Δεκαπέντε μήνες πίσω μόλις σε λίγες ώρες και χωρίς κανένα περιθώριο αντίστασης γυρίζει ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις 823 μονάδες και με απώλειες σχεδόν 4,5%. Πρόκειται για καθαρό sell off σημειώνουν οι αναλυτές, το οποίο αποδεικνύεται από τον μεγάλο τζίρο που μετά από 3,5 ώρες συναλλαγών ξεπερνάει τα 55 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συμπεριφορά stop loss από μεγάλα funds που μειώνουν ή και μηδενίζουν τη θέση τους στα χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.

Η τάση είναι αρνητική διεθνώς και δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ρυθμισμένο το χρέος της και αν υπάρξει κάποιο κόστος στην εξυπηρέτησή του θα αφορά σε νέο χρέος που θα εκδοθεί. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται διάθεση για νέες εκδόσεις από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνουν διαχειριστές στα; Dealing rooms των τραπεζών. Αν αυτό που γίνεται σήμερα μοιάζει με sell off, θα πρέπει να αναρωτηθούν οι επενδυτές για το τι πραγματικά συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομίας. Δεν είναι μόνο το ελληνικό 10ετές που απογειώνεται σε μνημονιακά επίπεδα 4,5%. Η Γερμανία εκεί που είχε αρνητικά επιτόκια, σήμερα το 10ετές της ίπταται πάνω από το 1,6%! Το 10ετές των ΗΠΑ ξεπερνάει το 3,30% και το Ιταλικό, μιας χώρας εξίσου υπερδανεισμένης, το 4,2%!

Η τιμή του πετρελαίου ίπταται πάνω από τα 123 δολάρια το βαρέλι και η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα που της αναλογεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση, που ελλοχεύει ο κίνδυνος της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού. Παρόλα αυτά, οι αγορές ανησυχούν για τη νέα(;) αύξηση επιτοκίων από την Fed, θεωρώντας ότι δεν είναι αυτή η καλύτερη συνταγή εν μέσω θυέλλης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πάνω από 6% η βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο στις 533 μονάδες, με την Alpha στο -6%, την ΕΤΕ -5,7%, την Eurobank -6% και την Πειραιώς -7,3%, σε ιστορικά χαμηλά.

Σπάνε οι στηρίξεις στο μεταξύ σε μια σειρά από κρίσιμα χαρτιά για την πορεία της αγοράς, όπως η ΔΕΗ, που υποχωρεί 4,8%, στα 5,36 ευρώ με 1,1 εκατ. τεμάχια. Πάνω από 4% η βουτιά στην Coca Cola, στα 3,33 ευρώ υποχωρεί η ΕΧΑΕ, πτώση 5,5% για την ΜΟΗ, αλλά και για τα ΕΛΠΕ, 7% η πτώση στον Μυτιληναίο και 4,5% στον ΟΤΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα