28 Μαρτίου 2024 / 7:53 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:53 μμ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Καναδά

από fimotro

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την Κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ ΕΕ και των κρατών μελών της αφενός και του Καναδά αφετέρου.

Η Συμφωνία υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ, ΕΛΛΥ και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, κάλεσε όλα τα κόμματα να την υπερψηφίσουν, τονίζοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη εποχή που διανύει η ανθρωπότητα.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι μια ιδιαίτερα φιλόδοξη συμφωνία -η οποία έχει ήδη κυρωθεί από 21 χώρες της ΕΕ- με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Καναδά σε σειρά σημαντικών τομέων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της παιδείας αλλά και της μετανάστευσης.

«Όλα τα συμβαλλόμενα κράτη συντονίζουν τις δράσεις τους έχοντας μια ισχυρή και αμοιβαία βούληση απέναντι στις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις», σημείωσε.

«Σε μια περίοδο μεγάλων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων και με μια χώρα που έχει δυναμική ελληνική ομογένεια στον Καναδά η οποία παρεμβαίνει στα πράγματα, έχει μεγάλη εκπροσώπηση και μας στηρίζει σε πολλούς τομείς, είναι στρατηγικής σημασίας η υπογραφή της Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε προβληματισμούς που εκφράστηκαν για την πολιτική του Καναδά σε σχέση με τα ΠΟΠ προϊόντα και ειδικά για την ελληνική φέτα, ο κ. Κατσανιώτης διευκρίνισε ότι η παρούσα Συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με την CETA.

Όπως είπε, η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, δεν έχει κυρωθεί από 12 ευρωπαϊκές χώρες γιατί υπάρχουν σειρά δύσκολων θεμάτων που δεν έχουν λυθεί.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, υπογράμμισε ότι «ο Καναδάς έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την ελληνική ομογένεια».

Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και στην ενίσχυση των συνεργασιών».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης, τάχθηκε «κατά της Συμφωνίας που υπηρετεί σταθερά τα μονοπωλιακά συμφέροντα και σχέδια και όχι τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών», όπως είπε.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, αμφισβήτησε τα οφέλη της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι είναι περισσότερα τα αρνητικά της στοιχεία από ότι τα θετικά, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, υποστήριξε ότι η Συμφωνία δεν στηρίζει τα συμφέροντα των λαών της ΕΕ

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, έκανε λόγο για «στρατηγικής σημασίας Συμφωνία» και «φιλόδοξες προβλέψεις για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Καναδά σε πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα