23 Απριλίου 2024 / 11:09 μμ
23 Απριλίου 2024 / 11:09 μμ

Βουλή: Ποδαρικό στο 2022 με πέντε σημαντικά νομοσχέδια

από fimotro

Οι πρώτες νέες μεταρρυθμίσεις

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεχίζεται και το νέο έτος με ψηφιακές ταχύτητες και στόχο η τετραετία της να μην χαρακτηριστεί μόνο από το υγειονομικό έργο, αλλά και παραγωγικό για το επιτελικό κράτος.

Έτοιμα έχουν οι υπουργοί της πρώτης γραμμής, νομοσχέδια που αφορούν την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, αλλά και πολιτικές για το μεταναστευτικό, τους Ρομά καθώς και το εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Κορυφαίο νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη νομοθετική διεύθυνση της Βουλής είναι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος αρμοδιότητας του Υπ. Ανάπτυξης, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τελική τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία του Ανάπτυξης και τους βουλευτές για τις τελευταίες παρεμβάσεις.

Ο Νέος Αναπτυξιακός αφορά σύμφωνα και με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και επιδιώκει να δημιουργήσει εργαλεία ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα το 2022, σημειώνοντας ότι κατά το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις.

Στην ίδια φιλοσοφία δημιουργίας ελκυστικού επιχειρηματικού πλαισίου, είναι και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη και αφορά στον «Εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή». Με την εν λόγω οδηγία επιδιώκεται η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Στην δημόσια διαβούλευση θα βρίσκεται μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας ενός από τους μεγαλύτερους δημόσιους Οργανισμούς της χώρας, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες (2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι) και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το νομοσχέδιο για το ΕΦΚΑ αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει επισημάνει το σχέδιο νόμου, περιλαμβάνει «ρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης του ΕΦΚΑ, στην ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, στην αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του».

Προσωπική υπόθεση για τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζεται ο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» που πρόκειται να έρθει την Βουλή τον Φεβρουάριο καθώς έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2022 για την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Ο πρώτος «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», περιλαμβάνει ένα πλέγμα πολιτικών που στοχεύουν στην πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στηρίζεται στη συνεργασία υπουργείων και φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να υλοποιηθούν.

Η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και για την Νέα Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς την Βουλή.

Το νομοσχέδιο αποτυπώνει, οριοθετεί και τεκμηριώνει τις στρατηγικές της πολιτείας, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πολλαπλές μορφές αποστέρησης που βιώνουν οι Ρομά και να προωθηθεί η ενεργή ισότιμη και χωρίς διακρίσεις συμμετοχή τους στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Όπως αναφέρουν από το Υπ. Εργασίας η στρατηγική διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις εθνικές προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους, τα μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μεταρρυθμιστικές πολιτικές που αφορούν την Παιδεία ετοιμάζει η ηγεσία του Υπουργείου για να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τον Μάρτιο.

Έναν νέο νόμο-πλαίσιο για την «αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ», προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, και πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά νόμο της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Ο νόμος αυτός είναι η πρώτη μας προτεραιότητα για το νέο έτος» είχε δηλώσει η Νίκη Κεραμέως. Στόχος του υπουργείου είναι τα πανεπιστήμια να γίνουν πιο αυτόνομα, με πιο συλλογική και εξωστρεφή διοίκηση και με ενισχυμένη διαφάνεια και αξιοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα