29 Μαρτίου 2024 / 5:55 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:55 μμ

Βουλή: Μετωπική αντιπαράθεση για την οικονομία

από fimotro

Σε μια γενικότερη αντιπαράθεση για την οικονομία και την επόμενη ημέρα εξελίχθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια. Επί της αρχής του νομοσχεδίου- το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων οικονομικού περιεχομένου- υπέρ ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση .

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για την οικονομία και τα μέτρα που θα χρειαστούν ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα και η αύξηση της ανεργίας. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση εστιάζει σε μία σειρά πρόσθετων μέτρων στήριξης -όπως η επιδότηση πάγιων δαπανών- που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αλλά και στα κονδύλια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αποσπασματικά μέτρα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στη διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως μέσα στον Φεβρουάριο ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησής της. Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, ενώ ο υπουργός σημείωσε πως «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε πως το τελικό σχέδιο για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου. Μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε πως «συζητάμε με την Επιτροπή το μείγμα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».

«H εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή ενός παρακολουθητή των εξελίξεων. Αντιλαμβάνεται τον ρόλο της περισσότερο ως χειριστή ενός διακόπτη, του lockdown χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κανέναν έλεγχο και καμία πρόληψη» τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στο «μέτωπο» της πανδημίας. Όσον αφορά στην οικονομία μίλησε για μια «προδιαγεγραμμένη πορεία ύφεσης και μαρασμού» και προσέθεσε «η μη ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων οδήγησε σε τεράστια ύφεση -τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- και απώλεια εισοδήματος».

Κατά την τοποθέτηση της η Εφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως «το 2020 περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους έχασαν ακόμη και πάνω από το 30% του εισοδήματός τους, επτά στα δέκα νοικοκυριά που ζουν από επιχειρηματική δραστηριότητα έχασαν το 1/3 του εισοδήματός τους και ένα στα τρία νοικοκυριά με εισόδημα έως 10.000 ευρώ βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από τη σώρευση χρεών και έχουν τεράστια αβεβαιότητα.Ήδη ξεκίνησαν τα λουκέτα στην εστίαση, όπου εργάζονται σχεδόν 400.000 άτομα».

Εφ´ όλης της ύλης κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. «Οι εργαζόμενοι αγωνιούν, οι επιχειρήσεις φυτοζωούν, το κράτος- ο δημόσιος τομέας- κλυδωνίζεται και η κυβέρνηση παρατηρεί και πελαγοδρομεί μεταξύ των ιδεολογικών της εμμονών, της αμηχανίας της και της πραγματικότητας» τόνισε.

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα ο Μ. Κατρίνης σημείωσε «η εικόνα στην αγορά είναι δραματική και εσείς έχετε κάνει «εικόνισμα» έναν προϋπολογισμό με ανάπτυξη 4,8%, τη στιγμή που: Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021 θα φτάσουν το πολύ στο 40% του 2019. Οι επαγγελματίες και οι έμποροι έχουν να πληρώσουν : υποχρεώσεις της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας, τρέχουσες υποχρεώσεις και οφειλές από τα 10 χρόνια κρίσης». Σημείωσε δε πως «η πτώση τζίρου φτάνει τα 50 δισεκατομμύρια το 2020 και το 60% σχεδόν των επιχειρήσεων ήταν «κόκκινες» προ πανδημίας».

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος,μιλώντας στην Ολομέλεια. Παράλληλα σημείωσε πως δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα σε χώρους δουλειάς, σχολεία και μέσα μεταφοράς, ενώ αθωράκιστο παραμένει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Για λάθη στην οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε 450.000 οικογένειες που είναι στις τουριστικές περιοχές και εστίασε στην ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης. Παράλληλα επεκτάθηκε σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, από την πανδημία και τα εμβόλια μέχρι τα εθνικά θέματα.

Κριτική στην κυβέρνηση πως παίζει «κατενάτσιο» άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.Παράλληλα είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ταμείο «όχι μόνο θα είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, αλλά πολύ γρήγορα ο λαός θα καταλάβει ότι είναι η προβιά του 5ου μνημονίου, μέσα στην οποία περιτυλίγεται ο λύκος της επόμενης λιτότητας».

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα