Η αναβάθμιση του Κτήματος Συγγρού στα πρότυπα του «Αγροκτήματος Πόλης», ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Το κτήμα Συγγρού είναι ένα κόσμημα που θέλουμε να το εξελίξουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προσθέτοντας ότι «στις σκέψεις που έχουμε, είναι να το εξελίξουμε και να του δώσουμε έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα που θα «παντρεύει» το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης με την συμμετοχή του κόσμου σε όλο αυτό, να το παρακολουθεί, να το βλέπει πως γίνεται».

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου σε δηλώσεις του ανέφερε «κατευθύνουμε το Κτήμα στη μορφή «Αγρόκτημα Πόλης», κρατώντας τον χαρακτήρα του και παίρνοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα (π.χ. Αμερικανική Γεωργική Σχολή) ενώ ως προς τη λογική του «Ελεύθερου Πάρκου», τις όποιες καλές πρακτικές στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συμμετοχή των ΟΤΑ και της κοινωνίας των πολιτών όπως σε Πάρκο Τρίτση, Εθνικό Κήπο, Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, το Πάρκο «Κιόσκι» και το ‘Αλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας καθώς και το ‘Αλσος Κηφισιάς».

«Κινούμαστε» πρόσθεσε «στη λογική του Estate Management / Park Management, ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το Τατόι, με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαιδευτική ιδιότητα του Ινστιτούτου ο κ. Θυμάκης επεσήμανε «στόχος μας είναι να εξελιχθεί στο Διοικητικό Κέντρο της δια βίου Πρακτικής Αγροτικής Εκπαίδευσης της χώρας καθώς και σε χώρο επιμόρφωσης ειδικών σε θέματα που αφορούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην «έξυπνη» γεωργία και τη νέα ΚΑΠ που δίνει έμφαση στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

Athens, Greece

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως την Πέμπτη θα «πέσουν» οι υπογραφές της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στον αγροδιατροφικό τομέα, που όπως τόνισε ο υπουργός «στην πλήρη εξέλιξη του θα φτάσει στα 700 εκατομμύρια περίπου».

Μάλιστα όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Το κτήμα Συγγρού, έκτασης 950 στρεμμάτων στα σύνορα του Αμαρουσίου, της Κηφισσιάς και των Μελισσίων αποτελεί κληροδότημα προς την πρώην Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού  συζύγο του Ανδρέα Συγγρού, με σκοπώ την «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών». Το 1988 η διαχείριση του Κτήματος πέρασε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, που αποτελεί μετεξέλλιξη Γεωργικής Εταιρεία Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα