Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο Μάκης Βορίδης ανέλυσε με ποσοστά τον λόγο που η Κυβέρνηση αναφέρεται σε μεταναστευτικόκαι όχι προσφυγικό, τόνισε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια και ανέλυσε τις αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί.

Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό», δήλωσε αρχικά στην ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 98,9, “Ραντάρ” και τους Τάκη Χατζή και ΔήμοΒερύκιο και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε μεγάλη πίεση από τις ροές και αυτό δημιουργεί διοικητικά ζητήματα και χρειάζεται ταχύτητα, όπως περιεγράφηκε στο υπουργικό συμβούλιο».

Οι αποφάσεις του υπουργικού

«Χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω», τόνισε ο Μάκης Βορίδης και συνέχισε:

«Δεν δικαιούνται οι παράνομοι μετανάστες ανθρωπιστικοί βοήθεια, οι πρόσφυγες δικαιούνται. Οι παράνομοι μετανάστες, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά (…). Η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα. Αυτό δηλαδή το οποίο βλέπετε. Πάνε σε δομές, υπάρχει σίτιση, υπάρχει μια στήριξη στον πρόσφυγα που είναι κατατρεγμένος. Στον παράνομο μετανάστη δεν θα υπάρχον. Ο παράνομος μετανάστης από τη στιγμή που θα κριθεί παράνομος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του».

Τα δύο θέματα

Ο Υπουργός μίλησε για τα κλειστά κέντρα που δεν υπάρχουν, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το χρονικό διάστημα που θα αλλάξει, όσον αφορά στις αιτήσεις των ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

«Όλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο. Εκείνο που είπαμε είναι ότι διαμορφώνουμε ένα προφίλ, προσφυγικό ή μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό εξετάζεται κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια, απορριπτομένης της αιτήσεως, η οποία μέχρι πρότινος έκανε 8 μήνες, εμείς λέμε ότι θα τελειώσει μέσα σε μερικές μέρες. Θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία. Στη χώρα από όπου ήρθαν. Απορριπτομένης της αιτήσεων λοιπόν, ο παράνομος μετανάστης θα πρέπει να οδηγηθεί σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο. Αν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή η δεύτερη, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε δύο χρόνια, πλέον θα ολοκληρώνεται σε 9 μήνες. Ωστόσο, σε αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρχει δυνατότητα αιτήσεως ακύρωσης. Η αίτηση αυτή δεν θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού».

«Σήμερα, λόγω ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανέναν κέντρο προαναχωρησιακό. Άτυπα λειτουργούν έτσι τα hot spots».

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Nova

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η πρόθεση εξαγοράς της δορυφορικής τηλεόρασης Nova, από την εταιρία Alter Ego, του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Μάκης Βορίδης απάντησε στο «Ραντάρ» για τις συγκεκριμένες «φωνές» :«Λειτουργεί μία κανονική επιτροπή ανταγωνισμού, στην οποία όποιος θέλει μπορεί να προσφύγει. Επειδή κάποιος παίρνει ένα συνδρομητικό κανάλι σε ένα πολυφωνικό τοπίο, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα στο αν είναι περιορισμένες οι άδειες, αν και εμείς θα θέλαμε περισσότερες άδειες στις τηλεοράσεις, επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ο περιορισμός των αδειών».

«Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην τηλεόραση, το πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι ότι έχει ένα όνειρο. Να ελέγξει πολιτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα