Βορίδης: Έτοιμο για εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών

από Philippos

Στα σενάρια των πρόωρων εκλογών εστίασε ο Μάκης Βορίδης λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Προφανώς και είναι πάντα έτοιμο το υπουργείο Εσωτερικών για διενέργεια εκλογών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάνει κάποια ειδική προετοιμασία που συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Υπάρχει η γενική ετοιμότητα και συσσωρευμένη εμπειρία της αρμόδιας διεύθυνσης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και πως δεν θα έχει καμία τύχη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση.

«Η εκτίμησή μας είναι πως όταν εφαρμοστεί στις δεύτερες εκλογές αυτό το ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα, θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί στις δεύτερες εκλογές δεν θα υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, εκτός από την πρόταση της ΝΔ», επισήμανε, εξηγώντας πως ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας στις πρώτες εκλογές, καθώς «θεωρούμε ότι οι πρώτες εκλογές δεν διασφαλίζουν αυτό που θέλουμε εμείς, δηλαδή σταθερότητα στη διακυβέρνηση».

«Στις δεύτερες εκλογές έχουμε ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο όσο περισσότερο πλησιάζεις προς τον αριθμό των 150 βουλευτών, τόσο σου δίνει περισσότερους βουλευτές για να εξασφαλίσεις την αυτοδυναμία. Αυτό το περίφημο μπόνους των 50 εδρών που εδίδετο, τώρα δίνεται κλιμακωτά, δηλαδή δίνεται ποσοστιαία. Όσο αυξάνεις το ποσοστό σου, τόσο παίρνεις έδρες από αυτό το μπόνους», πρόσθεσε.

«H απλή αναλογική υπονομεύει την αποτελεσματική διακυβέρνηση»
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η απλή αναλογική υπονομεύει την αποτελεσματική διακυβέρνηση, τη σταθερότητα της διακυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα βγει πρώτο κόμμα στην απλή αναλογική. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι ξέρει πως δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και θέλει να κάνει την λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Και όταν τον ρωτάνε ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση, απαντά με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, και ενδεχομένως με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εμείς από την άλλη πλευρά λέμε ότι πιστεύουμε σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις και θέλουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Άρα οι δυο προτάσεις διακυβέρνησης θα είναι αυτές. Από τη μια πλευρά η ΝΔ και η κυβέρνησή της και από την άλλη, Τσίπρας, Βαρουφάκης, ενδεχομένως ΚΚΕ και δεν ξέρω ποιοι από το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν φαντάζομαι ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ καθαρή διαφορά, από 8 έως 13 μονάδες, υπέρ της ΝΔ. «Αν δεν υποθέσουμε, όπως υποθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον του και ότι όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ανεξαιρέτως – ακόμη και αυτές των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- συνωμοτούν εναντίον του, φαίνεται ότι θα έχουμε πρωτιά της ΝΔ. Αν έχουμε πρωτιά της ΝΔ, με το ενισχυμένο πλειοψηφικό στην πραγματικότητα η περίφημη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη, καμία ελπίδα. Γιατί εκεί, ό,τι και να πάρεις, επειδή υπάρχει το μπόνους των πρόσθετων εδρών αυτό πηγαίνει στο πρώτο κόμμα, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ένα είναι το θέμα. Δεν θα υπάρχει κυβερνητική πρόταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ή από οποιαδήποτε άλλον, θα έχουν κριθεί από τα αποτελέσματα στις πρώτες εκλογές», επισήμανε.

«Και θεωρώ ότι το ερώτημα θα είναι ένα: θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της; Και νομίζω ότι εκεί θα υπάρξει θετική απάντηση του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών δεν σχετίζεται με τον ίδιο προσωπικά, όσο με το γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας συνδέει την ημερομηνία των εκλογών με την τοποθέτηση υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών». «Λέει εν τη ρύμη του λόγου του- γιατί συνταγματικά δεν είναι ορθό – ας ορίσει τώρα ο πρωθυπουργός την ημερομηνία των εκλογών. Αλλά κατά το Σύνταγμα, η ημερομηνία των εκλογών, όταν ανακοινωθεί, συνδέεται με τη διάλυση της Βουλής. Δεν μπορεί να πει τώρα ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν για παράδειγμα στις 15 Μαρτίου. Η προωρότητα των εκλογών εκ του Συντάγματος συνδέεται με την επίκληση κάποιου λόγου που κατέστησε αναγκαία τη μη ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Άρα δεν το λες ποτέ, ότι τώρα σας λέω ότι η προωρότητα θα γίνει μετά από 6 μήνες. Δεν γίνεται αυτό. Και για αυτό υπάρχουν προθεσμίες από το Σύνταγμα που λένε ότι δεν μπορεί η διάλυση της Βουλής, δηλαδή η χώρα να μείνει χωρίς Βουλή περισσότερο από 30 ημέρες», διευκρίνισε.

«Από τη χρονική στιγμή λοιπόν που θα πει κάποιος ότι διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές, το μέγιστο χρονικό διάστημα είναι 30 ημέρες, το μικρότερο είναι 21 ημέρες. Άρα, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι συνταγματικά άστοχο. Προφανώς εκείνο που εννοεί είναι ας προκηρύξει τώρα ο κ. Μητσοτάκης εκλογές και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα μπει και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Είθισται αυτό. Όταν λοιπόν προκηρυχθούν εκλογές, για λόγους διαφάνειας, ακεραιότητας, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση περί διαβλητότητας των εκλογών, είθισται να διενεργεί τις εκλογές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Αυτό όμως συμβαίνει με την προκήρυξη των εκλογών», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα