Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Στις εθνικές εκλογές το κυβερνητικό κόμμα θα εισπράξει ότι θέρισε αυτή την προεκλογική περίοδο

Απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις δεκάδες μετατάξεις που έγιναν τις παραμονές εκλογών. Το κλίμα στην κοινωνία είναι πολύ βαρύ για τον πρωθυπουργό και τους κορυφαίους υπουργούς του και μπορεί ο Νίκος Βούτσης να δήλωνε χθες πως στενοχωρήθηκε πολύ με το θέμα των μετατάξεων που υπέγραφαν λόγω… ευαισθησίας, ωστόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης διόλου δεν στεναχωριούνται. Αντιθέτως, με τον κίνδυνο να πάθουν τενοντίτιδα, συνεχίζουν να υπογράφουν εκατοντάδες μετατάξεις υπαλλήλων και να αποφασίζουν τοποθετήσεις προϊσταμένων, λίγες ημέρες πριν παραδώσουν τα κλειδιά των υπουργείων τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τοποθετήσεις και μετατάξεις «ημετέρων» και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις ευθύνης του ΕΦΚΑ (προϊστάμενοι και διευθυντές Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων και Περιφερειακών Υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ) παρατηρούνται -σύμφωνα μάλιστα και με επίσημες καταγγελίες- το τελευταίο διάστημα. Στον ΕΦΚΑ αυτό που γίνεται με τις τοποθετήσεις έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς στελεχώνουν θέσεις ευθύνης στα ΠΕΚΑ και άλλες περιφερειακές του διευθύνσεις στελέχη που πρόσκεινται ή έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτησή τους γίνεται με επιλογή του διοικητή του ΕΦΚΑ Λ. Σέμπου, ο οποίος κατά πληροφορίες βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο για τις τοποθετήσεις και τις μετακινήσεις υπαλλήλων.

Απόδειξη της επιδίωξης του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει «δικούς του» στις νευραλγικές θέσεις δημοσίων υπηρεσιών ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου αποτελεί η καταγγελία του Συλλόγου Προσωπικού του ΙΚΑ Δωδεκανήσου με ημερομηνία 10 Ιουνίου.

Οπως αναφέρεται χωρίς περιστροφές, «η διοίκηση του ΕΦΚΑ τις τελευταίες μέρες προέβη σε τοποθετήσεις προϊσταμένων και μετακινήσεις υπαλλήλων στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ Ρόδου, με εντελώς αδιαφανή και κομματικά κριτήρια και με προφανή σκοπό την αλίευση ψήφων στις επερχόμενες εκλογές και την τακτοποίηση κομματικά ημετέρων». Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, «η διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε σε τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών στα ΠΕΚΑ και στα ΠΥΣΥ του ΕΦΚΑ, χωρίς να λάβει ούτε τις αιτήσεις των υπαλλήλων ούτε τα τυπικά προσόντα του καθενός».

Και όλα αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, την ώρα που επί μήνες οι θέσεις έμεναν κενές, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για την άμεση πλήρωσή τους, σύμφωνα με τα προσόντα του καθενός. Μάλιστα, οι διορισμοί γίνονται τώρα με κομματικά κριτήρια, χωρίς καν να έχουν βρεθεί κτίρια που θα στεγάσουν τα ΠΕΚΑ στο νησί!

Υπάρχουν όμως και άλλα κρούσματα κομματικών εξυπηρετήσεων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την επερχόμενη ήττα. Στα ΠΕΚΑ Πάτρας τοποθετήθηκε σε θέση προϊσταμένου συνδικαλιστής που θήτευσε στην ΠΟΣΕ-ΙΚΑ από το παλιό ΠΑΣΟΚ και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα ΠΕΚΑ Ιωαννίνων και Εδεσσας με αποφάσεις του ΕΦΚΑ τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης κομματικά ημέτεροι του ΣΥΡΙΖΑ και παραγκωνίστηκαν στελέχη με ικανότητες, γνώσεις, τυπικά προσόντα και εμπειρία.

Μπαράζ μετατάξεων, αποσπάσεων και επανατοποθετήσεων και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αγγελικής Θεοδωράκου, η οποία πήρε… μεταγραφή από το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου εργαζόταν ως ιδιαιτέρα του γενικού γραμματέα Γρηγόρη Θεοδωράκη, σε κενή οργανική θέση μόνιμου υπαλλήλου στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με άλλη απόφαση μετατάσσεται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στην Αττικό Μετρό από την Εγνατία Οδό η Ευαγγελία Σεβαστού, σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη. Την ίδια ώρα, αναγράφονται συνολικά 27 ονόματα υπαλλήλων της Εγνατίας Οδού οι οποίοι μεταφέρονται στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στον ΟΣΕΘ Α.Ε., με απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Από το χορό των μετατάξεων δεν λείπει το υπουργείο Υγείας. Εντύπωση προκαλεί απόφαση σύμφωνα με την οποία 12 υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αττικής μετατάσσονται στην κεντρική υπηρεσία της Διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Σε άλλη απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, μετατάσσονται ακόμη τέσσερις υπάλληλοι νοσοκομείων της Αττικής στην ίδια υπηρεσία της 1ης ΥΠΕ. Αντίστοιχη «ικανοποίηση αιτήματος» πραγματοποιείται και στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου μετατάσσονται εννέα υπάλληλοι νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής στην κεντρική υπηρεσία της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ.

Και το υπουργείο Παιδείας έχει μπει στο χορό των μετατάξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μετατάξεις 70 εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες, αλλά και οι μετατάξεις δασκάλων και καθηγητών από την α’βάθμια και β’βάθμια εκπαίδευση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η δημοσιοποίησή τους προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έκανε λόγο για εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2013, δεν εξήγησε όμως για ποιο λόγο έφτασαν να υπογράφονται λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής.

Αλλά και στο υπ. Εθνικής Αμυνας γίνονται μετατάξεις της τελευταίας στιγμής. Οπως η μετάταξη πέντε υπαλλήλων που μετατάσσονται σε θέσεις κλάδων – ειδικοτήτων ανώτερης κατηγορίας από εκείνη στην οποία υπηρετούν μέχρι σήμερα. Οπως για παράδειγμα από κλάδο ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού/Εργατών Γενικών Εργασιών σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων / Υποστήριξης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Υπάρχουν όμως και μετατάξεις από το ένα υπουργείο στο άλλο, όπως αυτή από το Ψηφιακής Πολιτικής στο ΥΠΟΜΕ. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν το «φιλέτο», που δεν είναι άλλο από το Πράσινο Ταμείο, ενώ υπήρξαν νομιμοποιήσεις 16 υπαλλήλων στο ΥΠΕΝ, αλλά και 6μηνες ανανεώσεις συμβάσεων.

Βούτσης: Φοβηθήκαμε μην… ξέμεναν

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που μέχρι προχθές έλεγε πως δεν σκοπεύει να απολογηθεί, φαίνεται πως το ξανασκέφτηκε. «Δεν ήταν σωστό από την πλευρά μας που για λόγους ευαισθησίας θεωρήσαμε ότι μπορεί να ξέμεναν, ενώ δεν είναι έτσι, γιατί η διαδικασία θα ολοκληρωθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Κάναμε λάθος. Θα έπρεπε να εκτιμήσουμε πιο σωστά ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μετά τις 17 Ιουλίου. Μας δημιούργησε δυσχέρεια. Εμένα με στεναχώρησε πολύ», είπε μιλώντας στο Action 24.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα