ΒΟΑΚ: Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος

από fimotro

Υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος). Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, κ. Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ, κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021 και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 169 εκατομμύρια ευρώ.

Αναμένεται άμεσα να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

ΒΟΑΚ: Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος-1

Καραμανλής: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη

Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι:

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη -και ιδίως το Νομό Λασιθίου- αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί σήμερα ξεκινάει και επισήμως να γίνεται πραγματικότητα το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.  Σήμερα, με την υπογραφή της σύμβασης για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, θέτουμε το πρώτο καθοριστικό σημαντικό ορόσημο, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Κρήτη την Εθνική Οδό που της αξίζει».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι: «Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ένας αυτοκινητόδρομος που, όταν ολοκληρωθεί, θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία. Συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια».

Υπενθύμισε δε ότι: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο αυτό αποτελεί το σταθερό και μεγαλύτερο αίτημα όλων των Κρητικών εδώ και δεκαετίες. Μια αναγκαιότητα, για έναν τόπο με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα. Αποτελεί όμως και κάτι ακόμα: ένα έργο που η ελληνική πολιτεία το οφείλει σε όλες τις οικογένειες που έχουν θρηνήσει θύματα στην άσφαλτο αυτού του δρόμου».

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια τόνισε: «Σήμερα, λοιπόν, σηματοδοτείται πρακτικά η έναρξη κατασκευής του ΒΟΑΚ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη. Όπως ακριβώς είχαμε πει. Για άλλη μια φορά, οι πράξεις μας επιβεβαιώνουν τα λόγια μας».

«Ο ΒΟΑΚ υπηρετεί την ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια»

ΒΟΑΚ: Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος-2ΒΟΑΚ: Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος-3

Υπενθύμισε εξάλλου ότι: «Αυτό είχαμε προαναγγείλει έναν χρόνο πριν από την Κρήτη, με τον ίδιον τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Για αυτό είχαμε δεσμευτεί. Ότι θα δούμε μπουλντόζες μέσα στο 2022. Και βλέπετε ότι αυτό ακριβώς κάνουμε».
Άλλωστε, σημείωσε ότι: «Ο ΒΟΑΚ αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού. Γιατί είναι ένα έργο που υπηρετεί απολύτως δύο σπουδαίους στόχους που έχει θέσει: Ανάπτυξη και οδική ασφάλεια».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε επίσης πως: «Για να φτάσουμε βέβαια, εδώ σε έργο απτό και υλοποιήσιμο, χρειάστηκε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε οδικό έργο: Χρηματοδότηση, Χάραξη, Χρονοδιάγραμμα.

Πρώτο και σημαντικότερο λοιπόν: Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση.  Αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και βέβαια την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεύτερον, οριστικοποιήσαμε την χάραξη του έργου.

Και τρίτον, ορίσαμε ένα συγκεκριμένο και πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα για κάθε στάδιο του έργου».

Στην τελική ευθεία και για το Χερσόνησος- Νεάπολη και το Χανιά- Ηράκλειο

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι: «Το επόμενο διάστημα θα μπούμε στην τελική ευθεία και για το Χερσόνησος- Νεάπολη, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ. Και βέβαια ακολουθεί το Χανιά- Ηράκλειο, που θα γίνει με Σύμβαση Παραχώρησης και σύντομα θα μπούμε στη Β φάση του διαγωνισμού».

«Έχουμε θέσει πια στέρεες και γερές βάσεις για τα έργα που θα οδηγήσουν την χώρα μας στην επόμενη δεκαετία»

Κλείνοντας, τόνισε για μια ακόμη φορά το εξής: «Εκπονήσαμε και υλοποιούμε βήμα-βήμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων 13 δισ., από τα οποία έχουμε ήδη δημοπρατήσει τα 9,6 και συμβασιοποιήσει σχεδόν τα 4 δισ. Έχουμε πετύχει λοιπόν να θέσουμε πια στέρεες και γερές βάσεις για τα έργα που θα οδηγήσουν την χώρα μας στην επόμενη δεκαετία.  Εκπληρώνουμε έτσι το χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές. Να τους κληροδοτήσουμε μια χώρα πιο σύγχρονη και με ισχυρότερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και πρόοδο».

Ο κ. Καραμανλής, τέλος, ευχαρίστησε όλες και όλους τους συνεργάτες του και ευχήθηκε καλή αρχή στον ανάδοχο και καλή αρχή στο μεγάλο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, και κατέληξε: «Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο του έργου, ώστε σε 36 μήνες από σήμερα να παραδοθεί έτοιμο στους πολίτες του Λασιθίου και της Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα