Βήμα – βήμα η επιστροφή στα σχολεία

από fimotro

Τα δεδομένα και οι σχεδιασμοί

Η αργή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας οδήγησαν τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να σταθούν… φειδωλοί στο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης και το αυτονόητο ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τελικά το άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα μόνο των βρεφονηπιακών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων υιοθετώντας τη στρατηγική «βήμα – βήμα», όπως αναμένεται να γίνει και με τους κλάδους της οικονομίας, για τους οποίους και ειδικότερα για το λιανεμπόριο η πρώτη συζήτηση θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτύπωσης της επίδρασης των εορτών που αναμένονται από τις 10 Ιανουαρίου θα αποτελέσουν «βαρόμετρο» για τις επόμενες αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία ώστε η επάνοδος να είναι σταδιακή και να συνεκτιμώνται τα καθημερινά νούμερα. Ειδικά η Γ’ Λυκείου τέθηκε ως προτεραιότητα από τους ειδικούς και είναι πολύ πιθανό να είναι η πρώτη τάξη που θα ακολουθήσει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, με τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και όλες του Γυμνασίου να μπαίνουν πιο… πίσω στη σειρά. Η απόφαση των ειδικών για δημοτικά και νηπιαγωγεία υποκινήθηκε από τα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα μικρότερα παιδιά ούτε μολύνονται εύκολα ούτε μεταδίδουν. Η απόφαση αυτή ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων να αναγνωρίζει την ύψιστη σημασία να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.

Για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, που έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κορονοϊού, κρίθηκε σημαντικό να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν διαρκώς οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Η επίδραση των εορτών αναμένεται να φανεί από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, με τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης να λαμβάνονται από εκείνη την ημερομηνία και μετά. Το πιο πιθανό είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής για τις υπόλοιπες βαθμίδες να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή την εβδομάδα, πάντως, θα συνεδριάσει για την επιστροφή του λιανεμπορίου στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή με λειτουργία του click away και ανοιχτά κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία. Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown και η χώρα να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν την Κυριακή 3/1. Για να γίνει αυτό όμως, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεγαλύτερο “άνοιγμα” όσον αφορά στο λιανεμπόριο είναι το click away ή ένα νέο σύστημα με ραντεβού των καταναλωτών ώστε να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα. Ολες οι άλλες δραστηριότητες, δηλαδή το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, η εστίαση, η ψυχαγωγία, μετατίθενται χρονικά.

Τα νέα περιστατικά

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 427 νέα περιστατικά, τα οποία εντοπίστηκαν σε συνολικό αριθμό 8.282 διαγνωστικών ελέγχων (3.234 μοριακά τεστ και 5.048 rapid tests). Τα κρούσματα στην Αττική ανέρχονται σε 199 ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 64.

Οι αρχές προβληματίζονται ιδιαίτερα από “κόκκινες” περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την Αθήνα (468 ενεργά κρούσματα), τον Πειραιά (158 ενεργά κρούσματα), τον Ασπρόπυργο (102 ενεργά κρούσματα), το Μενίδι (101 ενεργά περιστατικά), το Περιστέρι (108 ενεργά περιστατικά), το Ζεφύρι, το Ιλιον, το Κερατσίνι. Εαν η επιβάρυνση των περιοχών αυτών συνεχίσει, δεν αποκλείεται να επιβληθούν σκληρά lockdowns όπως έγινε με Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

Σκληρό lockdown

Στο μεταξύ, το σκληρό lockdown επιβάλλεται από σήμερα τα ξημερώματα και τουλάχιστον μέχρι τις 14/1 και στην Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Η Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει έλαβε τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα