Βέτο στην Ε.Ε. έβαλε η Βουλγαρία για την Βόρεια Μακεδονία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συναντά σθεναρή αντίσταση από την Βουλγαρία. Η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια προκειμένου να προωθήσει την ενταξιακή της προοπτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί το κυριότερο ζήτημα, με την Ελλάδα, να έχει επιλυθεί με την συνθήκη των Πρεσπών αλλά ως φαίνεται η μικρή Βαλκανική χώρα αντιμετωπίζει εκ νέου αντιστάσεις…

Αυτή την φορά είναι η Βουλγαρία που προβάλλει ενστάσεις. Σε προπαρασκευαστική συζήτησε σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στην Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία προέκυψε διάσταση απόψεων αναφορικά με γλωσσικά και μειονοτικά ζητήματα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico το οποίο και επικαλείται διπλωματικές πηγές και από τις δύο χώρες η Βουλγαρία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την στάση της Βορείου Μακεδονίας σε αρκετά ζητήματα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες η Βουλγαρία «δεν μπορεί να αποδεχθεί πως η εν εξελίξει δημιουργία του Κράτους της Βορείου Μακεδονίας δεν αναγνωρίζει την κοινή ιστορία με την Βουλγαρία, αρνείται την κοινή εθνική και γλωσσική απαρχή και επιμένει πως υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στην Βουλγαρία».

Η συζήτηση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μάλιστα σύμφωνα με το Politico έφτασε σε τέλμα με τον Βούλγαρο πρέσβη να μιλά ακόμη και για την χρήση «βέτο» από την πλευρά της Σόφιας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βορείου Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ , τονίζει πως το ζήτημα που προέκυψε δεν είναι μείζον σπεύδοντας να τονίσει μάλιστα πως «η Βουλγαρία έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα πορεία της χώρας και της ενταξιακής της προοπτικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα