Βασίλης Κικίλιας: Το χειρότερο καλοκαίρι από τότε που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα

από fimotro

“Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη”, είπε ο υπουργός – Σε πέντε ημέρες είχαμε 355 δασικές πυρκαγιές

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο από κάθε άλλο, από την περίοδο που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα, επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός είπε ότι όλοι δίνουν το 110% των δυνάμεων τους παρά την πολυδιάσπαση των μέσων πυρόσβεσης. Επισήμανε επίσης ότι στο δάσος της Δαδιάς ξέσπασαν 15 φωτιές ταυτόχρονα ως συνέπεια της ανομβρίας και των θυελλωδών ανέμων. Πρόσθεσε, τέλος, ότι για πρώτη φορά υπήρξαν τόσο μεγάλος αριθμός προειδοποιήσεων για κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 5.

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Γιάννης Πουρνάρας είπε ότι στα 32 χρόνια υπηρεσίας του στο Σώμα δεν έχει ζήσει παρόμοιες συνθήκες. Όπωε εξήγησε, στην αρχή της περιόδου εκδηλώνονταν 50-60 φωτιές καθημερινά, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Ωστόσο η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος που ακολούθησε με τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών έκανε πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση τους. «Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μία εξαιρετική δριμύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το βράδυ η ένταση των ανέμων είναι 6-7 μποφόρ και ριπές 8-10 μποφόρ, 85 χλμ την ώρα» είπε.

Ως παράδειγμα για όλα αυτά, ανέφερε τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Μονή Κλειστών και σήμερα απειλεί την Πάρνηθα: «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 11:56 και στις 12.:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο, το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο. Και μετά από δύο λεπτά άλλα τέσσερα αεροπλάνα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις».

«Υπάρχουν αναφορές σε Ρόδο και Έβρο ότι οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες ως και 200 μέτρων. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες» κατέληξε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Ο γενικός διευθυντής δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας σημείωσε ότι χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου ήταν ο συνδυασμός πολύ υψηλών θερμοκρασιών και θυελλωδών καταβατικών ανέμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα