Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι, καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Βαρυμπόμπη έκαψε ένα μεγάλο μέρος των κτημάτων. Ο στόχος ήταν να μη φτάσει η φωτιά στον ιστορικό πυρήνα των πρώην Ανακτόρων, δηλαδή τα ιστορικά κτίρια και τα 100.000 αντικείμενα, έργα τέχνης και τις άμαξες, τα οποία ήταν αδύνατο να μετακινηθούν χθες μέσα στη νύχτα.

«Χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Ανακτόρων. Το ζητάμε χρόνια τώρα. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν ελάχιστα αντικείμενα από τα Ανάκτορα και πως να μετακινηθούν; Ήταν αδύνατον. Φαντάζομαι πως ίσως κάποιοι πίνακες να έχουν απομακρυνθεί, αλλά πως να μετακινηθούν οι άμαξες;», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής.

Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα σε κοντέινερ

Δεν υπήρξε η δυνατότητα, ο χρόνος ή το σχέδιο για να απομακρυνθούν άμεσα, συνολικά τα τολ έκτασης 1.600 τετραγωνικών που έχουν τοοθετηθεί πέριξ του θερινού ανακτόρου, τουλάχιστον για να σωθούν μερικοί θησαυροί: έγγραφα, φωτογραφίες, έργα Τέχνης, ρούχα, σερβίτσια, βιβλία, έπιπλα, κοσμήματα, αλλά και οι σημαντικότατες βασιλικές άμαξες που ήρθαν στο φως πριν από περίπου ένα χρόνο καθώς και τα ιστορικά αυτοκίνητα.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτιστικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το βράδυ της Τρίτης, γίνεται μια προσπάθεια να μεταφερθούν κάποια από τα σημαντικότερα έργα αξίας και ιστορικού πλούτου από το Τατόι, υπό τις υποδείξεις της Λίνας Μενδώνη. Η Υπουργός Πολιτισμού διέκοψε την επίσκεψή της στις Κυκλάδες για αυτοψίες και παρουσιάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα προκειμένου να μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού έχουμε λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για τη μεταφορά έργων μεγάλης αξίας». Στις 10 το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι σπεύδει στην περιοχή η υπουργός Πολιτισμού για να επιβλέψει τη μεταφορά.

Εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 60.000 τα αντικείμενα που καταγράφονται ως κινητή περιουσία και τα οποία έχουν ήδη συντηρηθεί, ενώ η δραστήρια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων δουλεύει άοκνα διαρκώς καθώς εσχάτως ήρθαν νέα αντικείμενα στο φως, αφού το Τατόι είχε μπει στην τελική ευθεία για την εκ νέου ενεργοποίησή του. Μάλιστα οι σχετικές εργασίες έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοίου, έγραφε στη Σελίδα των Φίλων στο Facebook: «Εχει γίνει εξαιρετικά μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού πάνω από την Μονή του Αξιον Εστι στο λατομείο του κτήματος κοντά στην Ταβέρνα Θέα από την πολιτική προστασία και τον στρατό. Έγινε μια ζώνη πυρασφάλειας για να ανακόψουν την φωτιά να πάει προς τα πάνω. Δεν κινδυνεύει το κτήμα από αυτή την πλευρά γιατί έχει γίνει εξαιρετική προσπάθεια. Εύχομαι να στεγανοποιηθεί από παντού.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα