Βαρβιτσιώτης: Στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις με ΗΠΑ

από Philippos

«H στρατηγική σχέση Ελλάδας–ΗΠΑ βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποτιμώντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα.

«Στις συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν φάνηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε στην εφημερίδα «Political».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η στρατηγική αυτή σχέση είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε καίριους τομείς, ανάμεσα στους οποίους η άμυνα και η οικονομία. Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προασπίζουν τη δημοκρατία και την ελευθερία και αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για βελτίωση στο κλίμα των δύο λαών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι για να ανοίξει πραγματικά μία νέα σελίδα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η υπεύθυνη και ανθρωποκεντρική στάση της χώρας μας, την οποία επαίνεσε και ο κ. Μπλίνκεν, άλλαξε άρδην το κλίμα στην τουρκική κοινωνία για την Ελλάδα. Αυτό είναι μία θετική στιγμή, καθώς όταν το κλίμα μεταξύ των δύο λαών βελτιώνεται, τότε δημιουργούνται συνθήκες που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, για να ανοίξει πραγματικά μία νέα σελίδα χρειάζεται προηγουμένως η Τουρκία να αποδείξει ότι το θέλει στην πράξη, δηλαδή να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς δεν λέμε “όχι” στον διάλογο με τους γείτονες, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη».

«Ζητάμε μία νέα ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Στις εθνικές εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και της νέας περιπέτειας, της σύγχρονης οραματικής πολιτικής και του φτηνού λαϊκισμού», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνοψίζοντας το διακύβευμα των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα