Για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού μίλησε  στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ενώ μπήκαν στη  χώρα μας πάνω από 170.000 άνθρωποι, έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 3000», είπε και έθεσε τον κυβερνητικό στόχο για την επόμενη χρονιά, ο οποίος είναι «οι 20.000 επιστροφές μέσα στην επόμενη χρονιά».

Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι «δεν βλέπουν την Τουρκία ως ένα παράγοντα αστάθειας, αλλά έναν καλό πελάτη για το προϊόντα τους» και τόνισε ότι «χρειάζεται αίσθημα αλληλεγγύης και κοινή αντιμετώπιση στις τουρκικές απειλές προς την Κύπρο, την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Πρέπει να μιλήσουμε πιο σκληρά στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Δε θα ανεχτούμε να γίνουν τα ελληνικά νησιά να γίνουν τα Ellis Island», ξεκαθάρισε, εξηγώντας ότι πλέον «το 80% αυτών που έρχονται είναι μετανάστες, όμως το 80% αυτών που είναι εδώ είναι πρόσφυγες».

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέμα στην επόμενη ευρωπαϊκή συνεδρίαση είναι οι κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες, λόγω των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.