Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στη δίνη της δημοσιότητας έχοντας αναχθεί σε πρόσωπο των ημερών, καθώς είναι ο επιστήμονας που «κρύβεται» πίσω από το πειραματικό φάρμακο για τον κορωνοϊό που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθορίζοντας εν πολλοίς την πορεία της υγείας του πλανητάρχη.

Ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals, μιλάει στο iefimerida.gr για την πολλά υποσχόμενη θεραπεία και προχωρά στην εκτίμηση ότι θα είναι διαθέσιμη πριν από το εμβόλιο.

«Οι θεραπείες αντισωμάτων μαζί με τα εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως «υπερόπλα» απέναντι στον κορωνοϊό. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι απαραίτητες για τον τερματισμό της πανδημίας», αναφέρει ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, σημειώνοντας στη συνέχεια: «Συνήθως η πορεία προς ένα εγκεκριμένο εμβόλιο είναι μακρά. Οι θεραπείες όμως με αντισώματα έχουν ένα σημαντικό ιστορικό αντιμετώπισης ιογενών παθήσεων, όπως ο Έμπολα, και συνήθως είναι πιο γρήγορες στην παραγωγή δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι διαθέσιμες πριν από ένα εμβόλιο».

Η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο και βελτιώνει τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Λίγες μέρες πριν από τη χρήση του πειραματικού -ακόμη- κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων από τον πλανητάρχη, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι η θεραπεία που έχει αναπτύξει μείωσε τα επίπεδα του κορωνοϊού -το αποκαλούμενο ιικό φορτίο- και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

Αν και η έρευνα συνεχίζεται και απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την ευρεία χρήση της θεραπείας, ο επικεφαλής της Regeneron Pharmaceuticals εκφράζει την πεποίθηση ότι «μετά τα νέα δεδομένα θα υποστηριχθεί η χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ». Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2, όπως αποκαλείται, ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορωνοϊού.

Οι έρευνες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Δείχνουν ότι τα αντισώματα βοηθούν στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως άλλωστε αναμέναμε από την αρχή των ερευνών μας. Σύντομα, σε συνδυασμό και με το εμβόλιο, θα είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε μια και καλή τον ιό. Εκτός από τον πρόεδρο Τραμπ θα επωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών», τονίζει ο κ. Γιανκόπουλος, μεταφέροντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στη «μάχη» κατά της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών σε 300 περίπου ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στον οργανισμό τους. «Το REGN-CoV-2 σχεδιάστηκε ειδικά για να εμποδίσει τη μολυσματικότητα του νέου κορωνοϊού. Η θεραπεία βοηθά περισσότερο τους ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον Covid-19», καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα