Τσουνάμι κερδών για τις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου

από fimotro

Οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου απολαμβάνουν τεράστια έσοδα τα οποία τους επιτρέπουν να μεταμορφώσουν τους ισολογισμούς τους, γράφουν οι Financial Times.

Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσουν περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια ελεύθερων ταμειακών ροών φέτος (λειτουργικά έσοδα μείον κεφαλαιακά έξοδα και συντήρηση), σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Rystad Energy.

Και το ποσό των μετρητών που δημιουργείται θα είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των κερδών τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

«Είναι ένα τσουνάμι μετρητών», δήλωσε ο Raoul LeBlanc, επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και φυσικού αερίου της S&P στη Βόρεια Αμερική. «Οι εταιρείες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την “επισκευή” του ισολογισμού τους».

Η άνοδος των κερδών από σχιστολιθικό πετρέλαιο έφερε ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών εταιρειών του κλάδου που κινούνται κόντρα στο ευρύτερο ξεπούλημα στην χρηματιστηριακή αγορά φέτος.

Έρχεται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προκαλώντας εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο προς τις εταιρείες να ανοίξουν περισσότερες γεωτρήσεις.

Ο αριθμός των εξέδρων σε λειτουργία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά η παραγωγή πετρελαίου των 11,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 13 εκατ. βαρελιών την ημέρα πριν από την πανδημία.

«Τι είναι διαφορετικό σήμερα από το παρελθόν… είναι ότι κατανέμουμε κεφάλαια με τρόπο που να μεγιστοποιεί τις αποδόσεις στους μετόχους, αντί να μεγιστοποιεί την ανάπτυξη [παραγωγής]», δήλωσε ο Nick Dell’Osso, διευθύνων σύμβουλος της Chesapeake Energy, η οποία υπέβαλε αίτηση για προστασία στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου στα μέσα του 2020 υπό το βάρος χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των ετών αχαλίνωτης γεώτρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα