Τσίπρας: Ζητάμε σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


«Αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες και μόνο ένας δεν έχει καμία: ο κ. Μητσοτάκης. Μας είπε ότι όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε, θα είχαν τελειώσει. Ε, τότε, γιατί δεν καταργεί κι αυτές που έχουμε;». Με αυτή τη φράση άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας διχαστική και ασυνάρτητη την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

«Θα περίμενα να πείτε πολύ ανθρώπινα, όπως έκανε χθες ο κ. Γεωργιάδης, σε μία έκλαμψη ειλικρίνειας, ότι πέσατε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να το πείτε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Σε μία φορτισμένη ομιλία και, μάλιστα, εκτός κειμένου αφού συμβουλεύτηκε ελάχιστες φορές τα χαρτιά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συστράτευση του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του δεύτερου, πιο σφοδρού, κύματος της πανδημίας. Ζήτησε εκ νέου να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών («όχι για να μας ενημερώσετε, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει»), προκειμένου να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής και να υπάρξει συμφωνία σε ένα εξάμηνο σχέδιο δράσης.

«Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας, κύριε Κικίλια, αλλά σας έχει υπερβεί η κρίση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό.  Και αφού διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να προτείνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματικό υπουργό Υγείας, ανέφερε ως ένα καλό παράδειγμα την καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστρήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού. «Θέλετε άλλο πρόσωπο; Πείτε το», είπε στον πρωθυπουργό.

«Να συμφωνήσουμε σε σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης, δεν θα σας σώσουμε εμείς», πρόσθεσε μάλιστα, απαντώντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι η πρόταση αυτή υποκρύπτει παραδοχή για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές μέσα σε αυτή τη συγκυρία. «Τώρα που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι, κύριε Μητσοτάκη», είπε.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η χώρα τα πάει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ασκεί σκληρή κριτική για το «χαμένο» διάστημα του καλοκαιριού και αναφέρθηκε εκτενώς στα αντικοινωνικά μέτρα που σπεύδει η κυβέρνηση να νομοθετήσει εν μέσω αυτής της τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Τα βασικά σημεία:

 • Τον Μάιο, είπα δημοσίως ότι ήταν επιτυχία και της κυβέρνησης η έξοδος από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
 • Στη συνέχεια, σας έλεγα ότι δεν έχετε σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και αποδείχθηκε. Σας έλεγα ότι κάνετε λάθος που δεν απαιτείτε ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αρνητικά τεστ από τους τουρίστες.
 • Μας λέτε σήμερα ότι αν το είχατε κάνει αυτό, θα είχαμε 10% τουριστικά έσοδα: Πού το στηρίζετε αυτό; Ποιος επιστήμονας σας το είπε; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και καλούσατε τους τουρίστες λέγοντας «ελάτε, νικήσαμε τον κορωνοϊό;».
 • Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και στον ανθρώπινο πόνο. Μόνο στους νέους ανθρώπους εντοπίζετε τη διάδοση του ιού; Οχι στο «πάστωμα» χιλιάδων ανθρώπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Όχι στο άνοιγμα των σχολείων με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, όπως νομοθετήσατε εν μέσω πανδημίας; Οχι στα εκατοντάδες κρούσματα σε εργασιακούς χώρους;
 • Δεν έχετε επίγνωση πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα. Οι περισσότεροι νέοι στη χώρα είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχουν προοπτική, δεν νοιάζονται μόνο για τη διασκέδασή τους. Είπατε ότι κάποιοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Τι να κάνουμε, κ. Μητσοτάκη, η πλειοψηφία είναι έτσι, δεν έχουν όλοι offshore και καταθέσεις. Προ ημερών είπατε ότι οι Ελληνες εν μέσω lockdown αποταμιεύουν. Τι αποταμιεύουν; Σε ποια χώρα ζείτε;
 • Μας είπατε σήμερα ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε, θα τελείωναν κάποια στιγμή. Ε, τότε, γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε;
 • Μου είπατε να μην επιχειρήσω σύγκριση κρουσμάτων/θανάτων από τον Ιούνιο και μετά. Δηλαδή, να μην κάνω αυτό που κάνατε εσείς στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν συγκρίνατε τους νεκρούς των υπόλοιπων χωρών με τους εδώ. Δεν λέτε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με το μεγάλο πρόβλημα είχαν εκατοντάδες και χιλιάδες κρούσματα, όταν εδώ δεν είχαμε σχεδόν κανένα μετά τον Ιούνιο.
 • Να αφήσουμε τη μακάβρια σύγκριση και να πάμε στον εφησυχασμό που επιδείξατε το καλοκαίρι. Αφήσατε τη συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργαζομένων χωρίς ενίσχυση, στο έλεος της κρίσης, εκτοξεύσατε την ανεργία, ο ένας στους δέκα εργάζεται με μισθό κάτω από 200 ευρώ.
 • Αυξήσατε ΜΕΘ προσθέτοντας σε αυτές που αφήσαμε τις ιδιωτικές Μονάδες. Η πραγματική αύξηση κλινών είναι 200. Αλλά αρκεί μόνο η αύξηση των κρεβατιών; Η Βουλή χάρισε 50 κλίνες στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αλλά λειτουργούν μόνο οι 9, όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Το πρόβλημα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό που λείπει, διότι αρνείστε μόνιμες προλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Το πρόβλημα είναι στρατηγικό: Δεν ενισχύετε τη δημόσια υγεία, διότι έχετε άλλη αντίληψη: ότι το ΕΣΥ θα αναστηλωθεί μέσα από συμπράξεις με ιδιώτες. Γι’ αυτό δεν θέλετε να αυξήσετε το μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, για να το αντικαταστήσετε με ιδιώτες.
 • Οταν αναστέλλετε κατά 80% τα χειρουργεία, όταν μετατρέπετε τα νοσοκομεία σε αποκλειστικά Covid, τότε, ναι, κάνετε επιλογή ασθενών. Εμείς δεν γίναμε τυμβωρύχοι, βάλαμε πλάτη.
 • Μακάρι να είχα κι εγώ μία αντιπολίτευση σαν κι αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Εσείς λέγατε «Γερούν, γερά», «παραιτηθείτε» και ζητούσατε εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που πέρασε από τη χώρα. Ζητούσε κάθε μέρα εκλογές, δεν δίστασε να χρησιμοποιεί νεκρούς.
 • Είχατε καταγγείλει εμένα και τον Ξανθό πέρυσι, επειδή είχαμε 40 νεκρούς από τη γρίπη. Εμείς δεν το κάναμε αυτό, δεν γίναμε τυμβωρύχοι, προτιμήσαμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, βάλαμε πλάτη. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη διάλυση της κοινωνίας, τη διαρκή αδράνεια απέναντι στη δημόσια υγεία.
 • Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως κίνηση γενναιότητας. Ας μην πείτε «έφταιξα», κάντε το με άλλον τρόπο, πείτε mea culpa, και ζητήστε βοήθεια πολιτικών δυνάμεων. Δεν ζητάμε εκλογές, πεθαίνουν άνθρωποι τώρα που μιλάμε. Σχέδιο εξάμηνης διάρκειας σας προτείνουμε. Να συμφωνήσουμε όλοι σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, όχι δικό μας στέλεχος. Κύριε Κικίλια, δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας, σας έχει ξεπεράσει η κρίση, ήσασταν εξαφανισμένος επί οκτώ μήνες και εμφανιστήκατε τώρα, που η χώρα είναι στο κόκκινο. Η Αθηνά Λινού ήταν παρούσα στην κρίση, σας την προτείνω. Θέλετε κάποιον άλλον; Πείτε.
 • Να συμφωνήσετε στο πάγωμα των αντιλαϊκών επιλογών σας: είναι δυνατόν να εφαρμόσετε τον πτωχευτικό τώρα, που ζητάτε από τον κόσμο να μένει σπίτι; Είναι δυνατόν να εφαρμόσετε αντεργατικές πολιτικές μέσα σ’ αυτή την κρίση;
 • Τι να πει κανείς για την Κεραμέως; Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέβαλε πάλι τον διαγωνισμό για τις μάσκες στους μαθητές, τέτοιο μπάχαλο. Λέτε ότι φταίει η Cisco για την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης την πρώτη ημέρα. Καμία άλλη χώρα δεν είχε δώσει το 100% της τηλεκπαίδευσης μόνο σε έναν πάροχο, στη Cisco, χωρίς να ενισχύσει το δημόσιο δίκτυο. Σας ζητάμε κι εμείς και το ΚΙΝΑΛ να δώσετε τη σύμβαση με τη Cisco, να μάθουμε με τι όρους την κάνατε. Τι κρύβετε;
Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα