Τσιάρας: Γιατί ζητήσαμε προανακριτική μόνο για Παπαγγελόπουλο

από fimotro

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του σε συνέδριο «Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας» που οργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Παρίσι, ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τσιάρας, τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μίλησε στην Deutsche Welle για τα σχέδια μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά και τις επιλογές του στο θέμα της Novartis.

Στο ερώτημα γιατί οδήγησε σε προανακριτική μόνο τον προκάτοχό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξαιρώντας ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ φρόντισε να καταδείξει ως πιθανούς ενόχους τρεις πρώην πρωθυπουργούς, των οποίων όμως οι υποθέσεις τελικά αρχειοθετήθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο απέδειξαν ότι τελικά, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, όταν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, κάποιοι μπορούν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ακόμα και στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι όμως η φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι ειδικά οι πρωθυπουργοί κρίνονται από τους Έλληνες πολίτες και ο κ. Τσίπρας κρίθηκε πρόσφατα με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη λογική, όταν όντως υπάρχουν στοιχεία, θα πρέπει να έχουμε διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είναι οι εξεταστικές, ή οι προανακριτικές επιτροπές. Αντίθετα είναι όταν υπάρχουν εικασίες ή “σκιές”, όπως μας έλεγαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες. Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για τα πρόσωπα των πρώην πρωθυπουργών, δεν θα ήταν ούτε ηθικό, ούτε -πολύ περισσότερο- αποδεκτό.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να μείνει τίποτα στη σκιά: Συμπεριφορές που είχαν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν στιγματίσει την ίδια. Επίσης έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες στους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, μέσα από τους κανόνες της πραγματικής δημοκρατίας» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

Χρονοβόρα η απονομή Δικαιοσύνης

Με τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει στον χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας στοχεύει «να αλλάξουν τα κακώς κείμενα» και να αντιμετωπισθούν τα πολλά προβλήματα του χώρου. Για τον υπουργό «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στο χρόνο της απονομής της δικαιοσύνης».

Εξήγησε ότι μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει «στο προσεχές χρονικό διάστημα», θα καταφέρει σιγά-σιγά να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα «που συνιστούν τη βασική παθογένεια του χώρου της δικαιοσύνης».

Ταυτόχρονα προτίθεται να αλλάξει «ένα κομμάτι του ποινικού κώδικα» που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση: «Έχουμε ήδη ψηφίσει τον κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εναρμονιζόμενοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο και στο πρόσεχες χρονικό διάστημα επίκειται ουσιαστικά ένα σύνολο νομοσχεδίων που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη διαδικασία της Δικαιοσύνης στη μηχανοργάνωση, στη ψηφιοποίηση, σε αλλαγές που θα μας γλιτώσουν αφενός μεν από κόστος, αφετέρου θα κάνουν πολύ πιο εύκολο το έργο της Δικαιοσύνης και καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα