Η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ανέφερε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με “μπλόκο” κάθε ενεργειακής έρευνας εντός της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί “τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο δίκτυο A Haber, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που “τιμωρηθεί” από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό πυραυλικό σύστημα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει στην Τουρκία εναλλακτικές λύσεις για τα μαχητικά F-35, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μην πωλήσουν τα τελευταία στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους S-400 ασύμβατους με τα συστήματα του NATO και επιπλέον ότι η κατοχή τους από μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ εκθέτει στοιχεία ασφαλείας των αεροσκαφών F-35 σε ρωσική γνώση.

Για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η χώρα του “θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της”.

“Κανείς δεν μπορεί να διεξάγει εργασίες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας χωρίς την άδειά μας, θα μπλοκάρουμε κάθε τέτοια κίνηση”, είπε.

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, “προκειμένου να λύσουν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου με διάλογο”.

“Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ της προσέγγισης που μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα και των δύο πλευρών με βάση το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει ανάλογα μνημόνια συνεργασίας με αυτό που υπέγραψε με τη Λιβύη και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, πρόσθεσε.