Τσάπαλος – ΕΦΚΑ: Το καλοκαίρι τελειώνουμε με τις εκκρεμείς συντάξεις

από Philippos

Στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

«Εδώ και λίγες ημέρες ο ΕΦΚΑ έχει καταφέρει να μηδενίσει τις εκκρεμότητες για τα έτη 2016 έως 2019. Έχουν πάρει όλοι την σύνταξή τους, πλην εκείνων που περιμένουν διεθνείς συντάξεις, μια κατηγορία συντάξεων αρκετά δύσκολη που δεν εξαρτάται μόνο από τον ΕΦΚΑ να εκδοθεί εγκαίρως αλλά και από το ταμείο του εξωτερικού» ανέφερε ο Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας για την εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όλοι οι υπόλοιποι έχουν πάρει την σύνταξή τους κανονικά εφόσον την δικαιούνταν, καθώς πολλές έχουν απορριφθεί λόγω του ότι ο αιτών δεν πληροί τα κριτήρια για να την λάβει.

Οι περισσότερες και δυσκολότερες υποθέσεις ήταν των παλαιών ετών, επισήμανε ο κ. Τσάπαλος.

«Χρωστούσαμε τα περισσότερα χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους και καταφέραμε μέσα σε έναν χρόνο εκεί που ο ΕΦΚΑ χρωστούσε 600 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αυτή την στιγμή να χρωστάμε 170 εκατ. γιατί ακριβώς δώσαμε προτεραιότητα στις παλιές αιτήσεις συνταξιοδότησης που περίμεναν περισσότερα χρόνια άρα είχαν και περισσότερα αναδρομικά.

»Γι’ αυτές τις χρονιές οι κύριες συντάξεις έχουν εκκαθαριστεί στο σύνολό τους» τόνισε. Υπάρχει ένα 2% εκκρεμότητα για το 2019 το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, είναι στόχος του ΕΦΚΑ να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 ημέρες. «Για το 2020 υπάρχει ένα 11% από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τότε και δεν τις έχουμε δώσει, θα τις δώσουμε μέσα στον επόμενο μήνα και για το 2021 υπάρχουν εκκρεμότητες της τάξης του 28% από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τότε, τις οποίες επίσης θα τις δώσουμε εντός του καλοκαιριού» συμπλήρωσε.

«Στόχος και υποχρέωση του ΕΦΚΑ είναι να δίνει τις συντάξεις το αργότερο σε 4 μήνες»
Στόχος και υποχρέωση του ΕΦΚΑ είναι να δίνει τις συντάξεις εγκαίρως, το αργότερο σε 4 μήνες, τόνισε ο κ. Τσάπαλος. «Θέσαμε σε λειτουργία και τα δύο νέα εργαλεία, τις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις fast track με τις οποίες δίνουμε στον υπάλληλο του ΕΦΚΑ περιθώριο 3 μήνες να βγάλει την σύνταξη εγκαίρως και αν δεν τα καταφέρει μέσα στον επόμενο μήνα ενεργοποιείται το σύστημα όπου με ό,τι στοιχεία διαθέτει το ΕΦΚΑ και ό,τι στοιχεία έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος βγάζει την σύνταξη.

»Στη συνέχεια ο υπάλληλος έχει τον χρόνο, αν χρειαστεί να κάνει περαιτέρω ελέγχους για να διαπιστώσει αν όντως η σύνταξη που έδωσε είναι ακριβώς στο ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος.

»Αν έλαβε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή του δικαιούται τότε θα επιστρέψει το υπερβάλλον ποσό σε πάρα πολλές δόσεις, δεν θα του αλλάξουμε τον οικογενειακό προγραμματισμό. Αν του δώσαμε μικρότερη σύνταξη τότε θα του δώσουμε τα αναδρομικά που του οφείλουμε και θα του αυξήσουμε την σύνταξη.

»Δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, με βάση την εμπειρία που έχουμε στον ΕΦΚΑ θα είναι μικρές οι αυξομειώσεις» ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού.

Διευκρίνισε ότι ουσιαστικά από τον Απρίλιο λειτουργεί αυτό το σύστημα, επομένως όποιος έκανε την αίτησή του για παράδειγμα εκείνον τον μήνα και μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν έχει βγει η σύνταξη, τότε τον επόμενο μήνα θα έχει εκδοθεί η σύνταξή του μέσω της διαδικασίας fast track.

Ο κ. Τσάπαλος, αναφέρθηκε στο συμπέρασμα που φαίνεται να αποτελεί το μείζον ζήτημα και το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει το σύνολο της κοινωνίας. Όπως ανέφερε, εδώ και μια 6ετία ο ΕΦΚΑ δέχθηκε ένα εκατομμύριο αιτήσεις συνταξιοδότησης. Και μάλιστα από αυτές έδωσε το 92%, μένουν εκκρεμότητες του 8%.

«Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η κοινωνία μετατρέπεται σε κοινωνία συνταξιούχων, είναι ένα πολύ μεγάλο δημογραφικό θέμα που υποδηλώνει και άλλα στοιχεία και πρέπει να μας απασχολήσει όλους αυτή η τάση που εξελίσσεται. Μάλιστα το 2021 είχαμε ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, ήταν 200.000 περίπου, δεν έχει ξαναγίνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Και παρά το γεγονός ότι ήταν αυξημένες και παρά το ότι βρέθηκαν, είπε ο ίδιος, περίπου 35.000 ξεχασμένες αιτήσεις σε μπαούλα, αποθήκες και υπόγεια του ΕΦΚΑ, ο ΕΦΚΑ κατάφερε και έχει εκκαθαρίσει τα παρελθόντα έτη.

«Εκεί που μιλούσαμε για πολυετείς καθυστερήσεις τώρα μιλάμε για καθυστερήσεις λίγων ή και περισσότερων μηνών, τις οποίες όμως επίσης θα έχουμε καταφέρει να έχουμε εκκαθαρίσει εντός του καλοκαιριού, αυτός είναι ο στόχος» επεσήμανε.

Αμέσως μετά τις κύριες συντάξεις, στόχος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου, είναι να λυθεί το θέμα των επικουρικών.

«Από φθινόπωρο όλες οι δυνάμεις μας στις επικουρικές»
«Από το φθινόπωρο και μετά όλες οι δυνάμεις του ΕΦΚΑ θα πέσουν στο να εκδοθούν και όλες οι επικουρικές που υπάρχουν για να μην έχουμε εκκρεμότητες και σε μια άλλη μερίδα συνταξιούχων που λαμβάνουν μεν την κύρια σύνταξή τους, αλλά έχουν δουλέψει και έχουν πληρώσει εισφορές για πάρα πολλά χρόνια και για μια επικουρική σύνταξη που την περιμένουν αρκετά χρόνια» δεσμεύτηκε ο κ. Τσάπαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα