Τσακαλώτος: Θέλουμε να υιοθετήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό

από fimotro

Τη σημασία της έννοιας του κόμματος που λειτουργεί ως συλλογικός νους, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Είπε ότι δεν τον καλύπτει τελείως η συζήτηση «εσωστρέφεια-εξωστρέφεια», σχολιάζοντας ότι «προφανώς καταλαβαίνω τι εννοούν, αλλά συγχρόνως να κρατήσουμε ότι οι αριστεροί και αριστερές είναι πάντα πιο δυναμικοί όταν έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες, έχουν ακούσει και παραθέσει επιχειρήματα, έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κι αυτό τους δίνει τη δύναμη να πάνε στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, σε όλους χώρους».

Και αντιστρόφως, τόνισε, με αυτή την εμπειρία έχουν πολλά να συμβάλουν στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων.

Είπε ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά, προσπαθεί να αναδιαμορφώσει τον αστικό χώρο. «Οι συζητήσεις μας και το κείμενο του προγράμματος, που είναι εντελώς υποστηρήξιμο, δίνει στα στελέχη μας την ασφάλεια και τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να μπορούν να κάνουν αντιστοίχως μια ιδεολογική δουλειά από πάνω μέχρι κάτω».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος και πως «συγχρόνως, ο συλλογικός νους πρέπει να έχει και πολιτική στρατηγική, που δεν είναι δουλειά του προγράμματος».

Συνέχισε λέγοντας, ότι «η πολιτική στρατηγική έχει να κάνει με τις συμμαχίες, πώς θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιους. Έχει όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Ούτε αυτό με βρίσκει σύμφωνο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική. Πρέπει να συζητήσουμε από τα πράγματα που ήμασταν δεσμευμένοι στο Μνημόνιο, ποια πράγματα δεν είμαστε τώρα δεσμευμένοι, ποια πάλι θα είναι δύσκολα, δεδομένου του συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη και ποια αξίζει να τα παλέψουμε».

Δηλαδή, σημείωσε, «θέλουμε να υιοθετήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό, που είναι εντός και ενάντια του συστήματος, αλλά μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο, όχι μόνο ότι λέμε καλά πράγματα, αλλά ότι αυτά είναι και εφαρμόσιμα».

Σημείωσε ακόμη, ότι «το πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ξεχάσει την κινηματική μας δράση». «Όχι δεν ξεχνάμε την ψυχή μας», είπε, «το να είμαστε εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες για τα push back δεν είναι θέμα “3%”, θέλουμε να παρέμβουμε και στην Ελλάδα ότι οποιαδήποτε λύση είναι με ανθρωπιά και στην Ευρώπη, για μια άλλη λύση».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο, όπως είπε και ο Αλέξης στην ομιλία του την Παρασκευή, έχουμε πολλά υλικά, έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε όλες τι διεργασίες (με τις θεματικές ενότητες για την εργασία), την υγεία, την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, όλο αυτό πολύ σημαντικό υλικό, μαζί με την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε, μπορούμε προς το συνέδριο να μας εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο για τους αγώνες που έρχονται».

Τόνισε επίσης, ότι στο δρόμο προς το συνέδριο, «καθώς συνεχίζουμε την κινηματική μας δράση, την ιδεολογική μάχη» πρέπει να υπάρχει όχι μόνο ένα εκλογικό πρόγραμμα αλλά και ένα αφήγημα, ώστε να μπορεί ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να απευθυνθούμε, να καταλάβει πώς συνδέονται αυτά που λέμε με τη ζωή του, πώς συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ότι είμαστε αυτοί που ξέρουν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, που ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε την κοινωνία, μαζί της. «Να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε την κοινωνία που μας έχει βαθιά ανάγκη», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα