Τρίμηνη παράταση για το Market Pass – Τα νέα μέτρα για μισθούς, ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

από fimotro

Έως 2.084 ευρώ η αύξηση για τους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με το ’22 – Δείτε αναλυτικά τι κερδίζουν οι ένστολοι

Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο της εφαρμογής του μέτρου του Market Pass ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το οικονομικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση.

Παρουσιάζοντας τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι πως θα υπάρξει οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα επτά βασικά μέτρα

Ενδεικτικά τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι:

  • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας.
  • Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ.
  • Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Πέναλτι στις συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.
  • Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα