Τρία νέα προγράμματα για 30.000 θέσεις εργασίας μέχρι τον Ιούλιο

από fimotro

Χρηστικές πληροφορίες για τους ανέργους και τις δράσεις απασχόλησης

Τρία νέα προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας σκοπεύει να «τρέξει» η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης μέσα στο επόμενο τρίμηνο, επιδιώκοντας να στηρίξει 30.000 ανέργους διαφόρων ηλικιών που επιθυμούν επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά 10.000 μακροχρόνια άνεργους ηλικίας άνω των 45 ετών, 10.000 άνεργους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ένταξης, όπως μονογονεϊκές οικογένειες και γυναίκες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, καθώς και 10.000 νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Η δράση απασχόλησης για τους μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 45 ετών και άνω, θα υλοποιηθεί σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, ενώ θα έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, με διάρκεια επιχορήγησης 12-18 μηνών και μηνιαίο ποσό επιχορήγησης που θα κυμαίνεται στα 650-750 ευρώ.

Η δεύτερη δράση έχει προϋπολογισμό 111 εκατ. και εστιάζει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια από ένα έως δύο χρόνια ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, ενώ η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών θα φτάνει τα 750 ευρώ.

Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως ΑμεΑ, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, νεαρά παραβατικά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, διεμφυλικά πρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και άνεργοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών ή ηλικίας άνω των 55 ετών, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ.

Το τελευταίο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 10.000 άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών. Η δράση έχει διάρκεια επτά μηνών και θα υλοποιηθεί σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

«Πρεμιέρα» αιτήσεων για 4.000 προσλήψεις σε επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε  η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση  4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας,με έμφαση στις γυναίκες» και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά καθώς και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Η δράση έχει 12μηνη διάρκεια και προβλέπει την επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιχορήγησης προβλέπει:

  • 466,5 € μηνιαία / 5.598 € ετήσια για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών
  • 559,8 € μηνιαία / 6.717,6 € ετήσια για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  • 606,45 € μηνιαία / 7.277,4 € ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω
  • 653,1 € μηνιαία / 7.837,2 € ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω
  • 699,75 € μηνιαία / 8.397 € ετήσια για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει  χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα