Τρεις ρυθμίσεις για οφειλές άνω των €108 δισ.

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Πως μπορούν οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν χρέη άνω των 108 δισ., υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις από το ΥΠΟΙΚ

Τρεις ρυθμίσεις μπορούν να αξιοποιήσουν οι φορολογούμενοι, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι οποίες υπερβαίνουν πλέον τα 108 δισ. ευρώ.

Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις οποίες δεν ισχύει αναστολή πληρωμής, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση και η αποπληρωμή τους σε έως 24 δόσεις. Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές, προβλέπεται η αποπληρωμή τους σε έως 48 δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης. Για όσα χρέη έχει δοθεί γενική αναστολή πληρωμών έως το τέλος του έτους, προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο 2022. Για τις δόσεις των ήδη ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Απρίλιο 2021, έχει προβλεφθεί ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα:

1.Στις αρρύθμιστες οφειλές για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση εφάπαξ καταβολής έως τις 31/12/2021, λόγω της πανδημίας, προβλέπεται η ένταξή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Προβλέπεται επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Την ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής από το 2022 και μετά δικαιούνται:

-Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου 2020.

-Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου- Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

-Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο- Ιούνιο.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

-Επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο 2020 έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο εφέτος.

-Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της προηγούμενης περίπτωσης ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν ή τελούν σε αναστολή.

2.Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχει αναστολή πληρωμής, ισχύει η πάγια ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2- 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13- 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν ενδεικτικά να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ του 2020, που δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

3.Για τις έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις οποίες δεν ισχύει αναστολή πληρωμής, υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση. Μέσω αυτής παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2- 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25- 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν ενδεικτικά να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα