Πρωτοφανής ταχύτητα για τα δεδομένα των Ελληνικών κυβερνήσεων

Το κοινοβουλευτικό χάος που επικρατούσε με την κυβέρνηση η οποία αποφάσιζε επί μήνες για την κατάθεση ενός απλού νομοσχεδίου προσπαθεί να ανατρέψει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Στον τομέα ταχύτητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο πρωθυπουργός θέλει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, όσο έχει ακόμα πολύ ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο να τελειώνει με όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες τις οποίες θα εφαρμόσει όλες  μια προς μια.

Το πολιτικό κεφάλαιο της νέας κυβέρνησης

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη, στις 24 Ιουλίου 2019, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», βασικό διακύβευμα του οποίου είναι ο οργανωτικός σχεδιασµός αρκετών υπουργείων.
Στις καινοτοµίες περιλαµβάνονται η ανακοίνωση ετήσιου Σχεδίου ∆ράσης κυβέρνησης και υπουργείων, το οποίο θα εποπτεύεται από το Υπουργικό Συµβούλιο, η θεσµοθέτηση µόνιµου υπηρεσιακού γραµµατέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, µε τριετή θητεία, καθώς και η δηµιουργία Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, υπό τη στέγη της οποίας ενοποιούνται όλα τα εσωτερικά σώµατα ελέγχου της δηµόσιας διοίκησης (επιθεωρητές ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, επιθεωρητές Υγείας, Μεταφορών και Υποδοµών κ.λπ.).
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- μεταξύ άλλων τη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, στις 26 Ιουλίου 2019, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις, το οποίο προβλέπει άμεσα μεσοσταθμική μείωση 22% του ΕΝΦΙΑ ( έναντι της ψηφισμένης μείωσης κατά 10% της περασμένης Κυβέρνησης ) και καλύτερους όρους για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.
Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τους θεσμούς για να καθοριστεί το κόστος του πακέτου των μέτρων.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε νωρίτερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι πριν κλείσει η Βουλή για δέκα ημέρες τον Αύγουστο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί και τρίτο νομοσχέδιο, άγνωστου μέχρι στιγμής περιεχομένου.
Ο κ. Πέτσας δεν αποκάλυψε τι ακριβώς θα περιέχει το τρίτο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για νέες εκπλήξεις, ενώ ίσως αναφερθεί αύριο στην πρεμιέρα του Briefing που θα γίνει στις 12:30.
Το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις θα ψηφιστεί άμεσα με την διαδικασία του κατεπείγοντως ώστε να λάβουν το μειωμένο ΕΝΦΙΑ οι πολίτες στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου, δηλαδή σε λίγες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα