25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα στα νησιά

από fimotro

«Γυμνοί» από ασθενοφόρα και διασώστες είναι οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Στα πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα οποία βουλιάζουν από τουρίστες, οι 24ωρες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας είτε πραγματοποιούνται με τεράστιες δυσκολίες και θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων είτε απλά δεν υφίστανται.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και ήδη από τις 19 Αυγούστου έχουν λήξει οι συμβάσεις 26 διασωστών σε νησιά του Αιγαίου, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στα δεκάδες Κέντρα Υγείας.

Τραγικά περιστατικά που κόστισαν ακόμα και τη ζωή ενός ανθρώπου περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σημειώνει ότι για την ομαλή λειτουργία βαρδιών σε 24ωρη βάση χρειάζονται τουλάχιστον 100 επιπλέον άτομα σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ενδεικτικά καταγράφεται παρακάτω η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ:

-Στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου στο Νομό Χανίων, αν και υπάρχουν δύο ασθενοφόρα, δεν κινείται κανένα λόγω βλάβης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει ένας άνθρωπος λόγω αδυναμίας διακομιδής του. Παρά την κλήση για έκτακτο περιστατικό, κινητοποιήθηκε τελικά ασθενοφόρο από τα Χανιά, το οποίο μέχρι να φτάσει είχαν περάσει δύο ώρες, οι οποίες απέβησαν μοιραίες.

-Κι όπου υπάρχει ασθενοφόρο, δεν υπάρχει προσωπικό. Στην Κάλυμνο, πολίτης που κάλεσε για έκτακτο περιστατικό στις 5μιση τα ξημερώματα βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ακούσει ότι… η βάρδια ξεκινάει στις 7 το πρωί! Οπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν μόνο δύο διασώστες, καθώς άλλοι δύο αποχώρησαν μετά τη λήξη της σύμβασής τους στις 19 Αυγούστου.

-Στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τα δύο πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, υπάρχει προσωπικό για ένα μόνο ασθενοφόρο ανά νησί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανάγκες για παρουσία τουλάχιστον δύο. Στη Μύκονο μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία, τα κενά καλύπτονται από δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

-Στην Ιο, στην Κάρπαθο, στην Ιθάκη και τους Παξούς, η παρουσία του ΕΚΑΒ είναι υποτυπώδης. Η Ιος έχει μόνο ένα διασώστη, η Κάρπαθος 2 διασώστες, η Ιθάκη μόνο έναν οδηγό και οι Παξοί καταγράφουν την πρωτοτυπία να διαθέτουν Κέντρο Υγείας χωρίς οδηγό.

-Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στα νησιά όπου βρίσκονται κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς ο φόρτος εργασίας διογκώνεται. Στη Χίο, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση επικίνδυνη και ζητούν τουλάχιστον 25 άτομα προσωπικό. Αντίστοιχα και στη Μυτιλήνη η κατάσταση είναι τραγική με πολλές κενές βάρδιες, ενώ στη Λέρο 9 μόνιμοι διασώστες καλούνται να διαχειριστούν, εκτός από τους κατοίκους και τους τουρίστες, τα δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών Περιστατικών Δωδεκανήσου, το τμήμα ΤΑΜΕΑ και το Γηροκομείο Λέρου. Στη Σάμο αντίστοιχα, που στα κέντρα φιλοξενίας της υπάρχουν 3.000 πρόσφυγες, υπάρχει ανάγκη και για δεύτερο ασθενοφόρο, σε ένα νησί που καλύπτει μεγάλη έκταση και σε αρκετά σημεία υπάρχει κακό οδικό δίκτυο. Στο νησί εργάζονται μόλις 12 διασώστες.

-Αποψιλωμένα είναι και τα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα μόλις δύο ασθενοφόρα εξυπηρετούν τους 120.000 κατοίκους, με το νησί να φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Η Ζάκυνθος, με 500.000 πληθυσμό το καλοκαίρι, εξυπηρετείται από μόλις 13 διασώστες, η Κεφαλλονιά από 20 και η Λευκάδα από 11 διασώστες.

Ρεπορτάζ: Ελπίδα Οικονομίδη

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα