Τουρκία: Τριπλασιάστηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα

από Philippos

Σχεδόν τριπλασιάστηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας, την ώρα που οι δαπάνες του τουρκικού κρατικού προϋπολογισμού διπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης 50,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με ένα έλλειμμα 16,9 δισεκατομμυρίων λιρών τον Απρίλιο του 2021.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες αυξήθηκαν λίγο πάνω από 214 δισεκατομμύρια λίρες από περίπου 111 δισεκατομμύρια λίρες ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της αύξησης των τρεχουσών μεταφορών (δαπανών) που περιλαμβάνουν πληρωμές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ενίσχυση εσόδων λόγω πληθωρισμού

Παράλληλα, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 75% σε 164 δισεκατομμύρια λίρες κατά την ίδια περίοδο, κάτι το οποίο οφείλεται και στον υψηλό πληθωρισμό (70% τον Απρίλιο).

Οι φόροι που εισπράχθηκαν από τα εισαγόμενα αγαθά αυξήθηκαν κατά 131% στα 44,1 δισεκατομμύρια λίρες λόγω της υποτίμησης της λίρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Τουρκίας διευρύνθηκε στα 43,7 δισεκατομμύρια λίρες τον Απρίλιο.

Η Τουρκία προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι ίσο με το 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022, σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα