Τουρκία: Το νέο αστέρι Εκρέμ Ιμάμογλου και το αυτογκόλ του Ερντογάν

από fimotro

Ο Τούρκος πρόεδρος με την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης τον ανέδειξε σε ήρωα της αντιπολίτευσης

Η απόφαση του πρωτοδικείου δεν είναι τελεσίδικη. Έπεται το εφετείο και, αν χρειαστεί, το ανώτατο δικαστήριο. Όμως, η επιλογή της διάρκειας της ποινής, που αν και δεν οδηγεί στη φυλάκιση του Ιμάμογλου είναι αρκετή για να του στερηθούν τα πολιτικά του δικαιώματα, αφήνει υπόνοιες ότι πρόθεση είναι να αποκλειστεί μια πιθανή υποψηφιότητα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με νομικούς, η διαδικασία του εφετείου και του ανώτατου δικαστηρίου θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών. Αλλά ήδη ο εισαγγελέας δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση και ζητά από το δικαστήριο την ταχύτερη καθαρογραφή της αιτιολογημένης απόφασης για να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ζητήσει βαρύτερη ποινή.

Σε αυτό το κλίμα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης όπου μίλησαν, εκτός από τον Ιμάμογλου, οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν συνασπιστεί εναντίον του κυβερνώντος κόμματος για τις εκλογές του 2023.

Άναψε φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό

Μεταξύ τους ο Μπαμπατζάν, πρώην υπ. Οικονομικών και Εξωτερικών του Ερντογάν, όπως και ο Νταβούτογλου, που υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Ερντογάν ως ΥΠΕΞ και διετέλεσε μετέπειτα πρωθυπουργός της Τουρκίας. Και οι δύο επισήμαναν τις εποχές που είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί ο ίδιος ο Ερντογάν και του είχαν στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Όπως και να εξελιχθεί νομικά η υπόθεση Ιμάμογλου, η πρωτόδικη καταδίκη έχει ανάψει φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό. Αναλυτές τονίζουν πως ο ούριος άνεμος που τώρα γεμίζει τα πανιά του Ιμάμογλου είναι ικανός να τον βοηθήσει να ξεπεράσει και την αντίσταση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου, που επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο ίδιος. Εξάλλου, η αρχηγός του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ έδειξε ξεκάθαρα τη στήριξή της στον δις εκλεγμένο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Δεν είναι λίγοι όσοι σημειώνουν πως, αν ο Ιμάμογλου ηρωοποιηθεί περαιτέρω με επίσπευση της διαδικασίας, ακόμη και κάποιος άγνωστος -που θα υποδείκνυε ο ίδιος ως αδικημένος στη συνείδηση του λαού- θα έφερνε την ανατροπή νικώντας τον πανίσχυρο Ερντογάν στην κάλπη.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα