Τουρκία: Στο στόχαστρο Ερντογάν ο Κιλιντσντάρογλου για διασπορά «ψευδών ειδήσεων»

από Philippos

Ο πρώτος που τέθηκε στο στόχαστρο του Ερντογάν, στο πλαίσιο του νέου νόμου που προβλέπει φυλάκιση έως και 3 ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», είναι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία κατά τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει πηγή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των ΜΜΕ της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου διώκεται για «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών» από την διεύθυνση της αστυνομίας της χώρας, στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 29 αυτού του νόμου, που ψηφίσθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο ηγέτης του CHP αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία που έκανε μέσω Twitter για την ευθύνη της κυβέρνησης του κυβερνώντος AKP, για τη διάδοση της «επιδημίας μεταμφεταμινών» στην Τουρκία.

Το CHP είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε μέρος των βρώμικων χρημάτων από αυτήν την διακίνηση για να αναπληρώσει το δημόσιο έλλειμμα.

Σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter δήλωσε ότι «έφεραν αυτό το ναρκωτικό στη χώρα, είπαν στους (διακινητές) “ελάτε με τα χρήματά σας” και μετά έκλεισαν τα μάτια».

Την αμέσως επόμενη ημέρα ήρθε απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος του είπε μέσω Twitter ότι δεν αρμόζει σε Τούρκο πολίτη, ακόμη λιγότερο σε πρόεδρο κόμματος, να συκοφαντεί το κράτος, την αστυνομία, τη χωροφυλακή και τον στρατό».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του CHP, Τζελάλ Τσελίκ, που επικαλείται το προσκείμενο στην τουρκική αντιπολίτευση πρακτορείο ειδήσεων Anka, «οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι το άρθρο 29 θα εφαρμοσθεί κατά πολιτικών προσωπικοτήτων με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτό ακριβώς συνέβη».

Ο νόμος περί παραπληροφόρησης, που ψηφίσθηκε στις 13 Οκτωβρίου παρά την έντονη κριτική των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθεροτυπία, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πέντε ημέρες αργότερα. Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου είχε προσφύγει κατά του νόμου λίγες ημέρες μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα